Podpłomyki żytnie pieczone na grillu (2)

Podpłomyki, w różnych odmianach, chyba wejdą do stałego menu ogródkowo – grillowego. Dzisiaj przygotowałam je z dodatkiem mąki żytniej i suszonych pomidorów. Zjedliśmy je z grilowaną kaczą piersią, papryką, czerwoną cebulą i bazylią.

podplomyk_zytnie_nm-4a

 

PODPŁOMYKI pieczone na grillu

 

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki żytniej chlebowej (ja dałam żytnią 720)

1/4 szklanki oliwy (najlepiej tej z pomidorów)

1/2 łyżeczki soli

1 paczka drożdży instant (7 g)

1/4 szklanki posiekanych, suszonych pomidorów (w oliwie)

1 łyżka siekanej świeżej bazylii

 

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże i sól. Mieszamy sypkie składniki żeby drożdże równo rozprowadziły się w mące. Dodajemy oliwę i letnią wodę. Wody dodajemy tyle by wszystkie składniki się połączyły i po wyrobieniu ciasto powinno lekko kleić się do rąk. Na blat kuchenny (lub na deskę) wylewamy łyżkę oliwy i na natłuszczonym blacie wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Po tym czasie ciasto powinno być elastyczne, gładkie i sprężyste. Miskę smarujemy oliwą, wkładamy ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.

Pomidory kroimy na drobne kawałki, bazylię siekamy.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy pomidory i zioła, wyrabiamy kilka minut i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto formujemy rękami w cienkie placki wielkości dłoni. Pieczemy bezpośrednio na ruszcie, na rozgrzanym grillu, przez kilka minut z obu stron. Placki muszą być dość mocno przypieczone, wtedy są najlepsze.

Dobrze wyrośnięte i dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk i przy formowaniu placków nie trzeba używać mąki. Gdyby jednak zdarzyło się tak, że ciasto będzie zbyt klejące to przed formowaniem placków posmarujcie ręce oliwą.

 

Wydrukuj przepis

podplomyk_zytnie_nm-5a

3 komentarze

  1. 30 maja 2014 o 19:50

    Oh my God! It has to be sooo good! I am making this bread the next time my grill will be fired up.

  2. Aga
    2 lipca 2014 o 23:42

    Na jakim grillu pieczesz podpłomyki? Na ruszcie czy na blasze?

    • Ania
      3 lipca 2014 o 05:09

      Kładę podpłomyki bezpośrednio na ruszt.

Leave reply

*

Back to Top