- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Ciasto cynamonowe z podwójną kruszonką

Posted By Ania On 15 listopada 2013 @ 21:46 In ciasta | 6 Comments

Ostatnie kilka tygodni spędzałam głównie przy maszynie do szycia. Na szczęście szyciowy maraton dobiegł już do końca. W ten weekend planuję dni lenia, a od poniedziałku zaczynam przygotowania do świąt :). Ponieważ szycie zabierało mi mnóstwo czasu to upiekłam bardzo szybkie ciasto z podwójną kruszonką. Ciasto konsystencją przypomina babkę ucieraną a fajne w nim jest to, że jedna warstwa kruszonki znajduje się na wierzchu, a druga warstwa wewnątrz ciasta.

cynamonowe2kruszonki_nm1

 

CIASTO  CYNAMONOWE  Z  PODWÓJNĄ  KRUSZONKĄ

 

2 jajka

1 szklanka cukru

100 g masła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

180 ml kwaśnej, gęstej śmietany

1 1/2 szklanki mąki

kruszonka:

1/4 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki cynamonu

2 łyżki kakao

60 g miękkiego masła

1 szklanka płatków migdałowych

 

Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Do masy dodajemy po jednym jajku. Gdy składniki się połączą dodajemy śmietanę. Mieszamy krótko tylko tyle by śmietana połączyła się z masą.

Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy przez sito. Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej i mieszamy. Możecie wymieszać ciasto mikserem, ale na najwolniejszych obrotach i najkrócej jak można by składniki się połączyły.

Kruszonka:

Mąkę, cukier, cynamon, kakao i masło mieszamy w misce. Do mieszania najlepiej użyć widelca. Początkowo może się Wam wydawać, że w posypce jest za mało masła, ale jak będziecie kilka minut mieszać składniki to kruszonka przybierze konsystencję mokrego, gruboziarnistego piasku. Dopiero teraz dodajemy płatki migdałowe i mieszamy.

Dno tortownicy (u mnie średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę ciasta. Na warstwę ciasta wysypujemy równomiernie połowę kruszonki. Na kruszonkę wylewamy drugą połowę ciasta i wierzch posypujemy pozostałą kruszonką.

Ciasto pieczemy w temperaturze 175-180 stopni do suchego patyczka. U mnie trwało to 50 minut.

Upieczone ciasto możecie polać czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.

 

cynamonowe2kruszonki_nm3

cynamonowe2kruszonki_nm2


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.