- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Chałka
Posted By Ania On 25 czerwca 2007 @ 19:19 In drożdżowe,pieczywo | 3 Comments
Dla niektórych może okazać się zaskoczeniem fakt, że popularna chałka ma swoje korzenie w kulturze żydowskiej. Żydowską challah przygotowuje się i spożywa w czasie dwóch świąt, którymi są: szabat i Purim. Dlaczego taki specyficzny kształt nadaje się chałce? Otóż ta pleciona bułka ma swym kształtem przypominać sznur na którym perski arystokrata Haman planował powiesić żydowskiego dworzanina Mordechaja. Jednak łaskawy los sprawił, że na przygotowanej przez siebie szubienicy zawisł Haman.
Chałka jest specjalnym rodzajem chleba. Jest to bardzo słodki, puszysty, złocisty chleb z dodatkiem jajek. Smak i faktura jest w pewnym stopniu podobna do bułek maślanych. Bochenek jest zazwyczaj zapleciony w warkocz, ale może też mieć inne kształty: wałka zamkniętego w okrąg lub po prostu małych bułeczek.
Chałka pomimo lekko słodkawego smaku wspaniała jest do kanapek z wędlinami. Jednak najlepiej smakuje posmarowana masłem i domową wiśniową konfiturą.
2,5 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki letniej wody
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oliwy
4 szklanki mąki pszennej
(jeżeli ciasto będzie lepić się do rąk można dosypać więcej mąki ale nie więcej niż 1/2 szklanki)
1 jajko do posmarowania ciasta
Łączymy mleko z wodą. Do osobnej szklanki odlewamy 2 łyżki stołowe mieszanki wody z mlekiem, dodajemy drożdże i odstawiamy na kilka minut. Do miski wbijamy jajko, dolewamy wodę z mlekiem i oliwę, wsypujemy sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę (po pół szklanki). Po dodaniu całej mąki ciasto wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i formujemy z niego wałeczki. Wałki powinny być nieco cieńsze na końcach, a grubsze w środku. Z wałeczków zaplatamy warkocze. Zaplecioną chałkę zostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika smarujemy wierzch chałki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 50 60 minut w temperaturze 190 - 200 stopni.
Chałkę można upiec porostu na blasze ale można także włożyć chałkę do keksówki. W tym celu keksówkę smarujemy wacikiem nasączonym oliwą i wysypujemy mąką żeby chałka bez trudu wyszła z formy. Ilość ciasta przygotowana z tej ilości składników przeznaczona jest na keksówkę o wymiarach 12 x 35 cm.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.