Przepis na ten sernik podawałam na początku blogowania, czyli ładnych kilka lat temu. Po zmianach funkcjonalnych i wizualnych przepis „zaginął w akcji” i postanowiłam go odświeżyć. Przepis na ten sernik dostałam od Mamy i znajduje się on w czołówce sernikowych smaków. Sernik z brzoskwiniami, tak jak i sernik krakowski (z kratką) to przepisy, do których bardzo często wracam. Polecam! Jest pyszny!
CIASTO:
200g masła
3 łyżki cukru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
MASA SEROWA
1 kg twarogu
2 budynie śmietankowe (lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej)
100g masła (jeżeli używacie pełnotłustego twarogu dodatek masła nie jest konieczny)
3 jajka
1 szklanka cukru
duża puszka brzoskwiń w syropie
MASA BEZOWA
5 białek
3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy. Najlepiej zrobić to w malakserze, wtedy nie trzeba nawet zagniatać ciasta tylko zostawić je w formie okruchów. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Brzoskwinie kroimy w kostkę, odsączamy na sitku z syropu.
W czasie gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy masę serową.
Wersja dla tych, którzy będą przygotowywać masę mikserem: twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (najlepiej dwukrotnie). Całe jajka ucieramy z cukrem, do masy jajecznej dodajemy miękkie masło. Gdy składniki się połączą dodajemy ser. pod koniec mieszania wsypujemy budynie (lub mąkę ziemniaczaną).
Wersja dla tych, którzy będą przygotowywać masę w malakserze: miękkie masło, ser i cukier miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy budynie (lub mąkę), chwilę miksujemy i dodajemy jajka. Po dodaniu jajek miksujemy tylko tyle, by masa była gładka.
Do masy serowej dodajemy pokrojone brzoskwinie.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1:2. Większą część ścieramy, na tarce o dużych oczkach, i rozkładamy równo na dnie blaszki. Na ciasto wylewamy masę serową.
Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę (jak na bezy). Masę bezową wykładamy na ser. Na górę ścieramy (na tarce o dużych oczkach) pozostałą część ciasta jako posypkę.
Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależny jest od wielkości formy (a tym samym wysokości ciasta), ale zazwyczaj nie krócej niż godzinę. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone.
Proporcje na dużą tortownicę (30 cm średnicy) lub dużą blaszkę na ciasto.
Bosko wygląda ten serniczek Aniu.
Ja też niedawno robiłam sernik z brzoskwiniami i kruszonką. Był pyszny.
Cudne zdjęcia.
Pozdrawiam ciepło :)
Widziałam u Ciebie sernik, w tym samym dniu, w którym ja upiekłam :).
witam, sernik pycha:) polecam następnym razem do piany z białek pod koniec ubijania dodać oprócz cukru dwa suche budynie śmietankowe i 100ml oleju, zamiast bezy będzie pyszna pianka :)))))
zrobiłam, jest pyszny :)
To jeden z moich najulubieńszych serników :) Cieszę się, że i Tobie smakował :).
Będę piec go na Święta ;-) juz nie moge sie doczekac !
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki