- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Smażone gruszki z sosem toffi
Posted By Ania On 10 czerwca 2014 @ 10:33 In bez pieczenia,ciasteczka i pierniczki dekorowane lukrem,z owocami | 6 Comments
Szybki deser, który nie wymaga odpalania piekarnika w taki upał jak dzisiaj. Wystarczą gruszki, wiśnie z likieru lub kompotu, kruche ciasteczka, kilka chwil by przygotować deser i gotowe! :).
6 połówek gruszek bez gniazd nasiennych (mogą być świeże – wtedy koniecznie miękkie – lub z kompotu)
6 wiśni z likieru (lub z kompotu)
3 dowolne kruche ciasteczka
3 łyżki płatków migdałowych
sos toffi (ja wykorzystałam sos z TEGO PRZEPISU )
łyżka masła
Ciasteczka i płatki migdałowe miksujemy blenderem na okruchy (możecie też utłuc je w moździerzu albo rozkruszyć wałkiem do ciasta).
Na teflonowej (albo ceramicznej) patelni rozgrzewamy masło. Połówki gruszek wykładamy na patelnię (wypukłą stroną do góry). W czasie smażenia lekko potrząsamy patelnią, gruszek nie przewracamy! Sprawdzamy czy gruszki lekko się zrumieniły, jeżeli tak to wykładamy je na talerz.
Ciepłe gruszki polewamy sosem toffi. Do wgłębienia po gniazdach nasiennych wkładamy wiśnie. Wierzch gruszek posypujemy okruchami migdałów i ciasteczek.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.