- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Pluszki – rosyjskie bułeczki zawijane

Posted By Ania On 14 kwietnia 2008 @ 09:04 In drożdżowe,pieczywo | 18 Comments

W końcu i ja musiałam zrobić te fikuśne bułeczki. Naoglądałam się ich na stronie Doroty i Agusi i bardzo mi się spodobały. Nie chciało mi się wyciągać maszyny do chleba więc ciasto zrobiłam ręcznie. Część bułeczek nadziałam cynamonem i cukrem, część – prażonymi jabłkami.

 pluszki-009.jpg 

PLUSZKI – rosyjskie bułeczki wywijane

 

325 ml letniego mleka

50 g stopionego masła

1 1/2 łyżeczki majonezu

50 dag mąki pszennej

50 g cukru

1/2 łyżeczki soli

2 1/4 łyżeczki suszonych drożdży

 

Na nadzienie:

cynamon wymieszany z cukrem, jabłka prażone, ser lub inne dowolne nadzienie

 

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 16 kawałków. Każdy kawałek wałkujemy na okrągły placuszek. Placek smarujemy masłem, nakładamy nadzienie i zwijamy w rulon. Rulon nacinamy w środku zostawiając nieprzecięte około 2 cm od każdego brzegu. Oba nieprzecięte końce przewijamy od spodu przez nacięcie. Uformowane bułeczki układamy na blasze i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Pieczemy 15 – 20 minut w temperaturze 190 – 200 stopni C.

 

pluszki-001

pluszki-004.jpg


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.