Muffiny owsiano- kokosowe

Dawno nie było przepisu na muffiny :). Te są bardzo smaczne, mocno kokosowe, wilgotne i mało słodkie.
muffiny owsiano kokosowe_nm1

 

Muffiny owsiano-kokosowe

 

1 szklanka płatków owsianych (błyskawicznych)

1 szklanka wiórków kokosowych

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 szklanki mąki żytniej (jasnej, np. 720)

1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego

1/2 szklanki cukru muscovado

1/2 szklanki śmietany 18%

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki oleju roślinnego

1 jajko

 

W misce mieszamy wszystkie składniki “mokre”: śmietanę, mleko, olej i jajko.

W drugiej misce mieszamy składniki sypkie. Jeżeli nie macie cukru muscovado możecie dodać tylko cukier trzcinowy (lub całkowicie zastąpić go cukrem białym, kryształem).

Do płynnych składników wsypujemy suche składniki i krótko mieszamy.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy papilotki ciastem. Nie wypełniamy całych papilotek ciastem, zostawiamy ok. 0,5 cm wolnego miejsca.

Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15-20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy muffiny się upiekły.

 

Wydrukuj przepis

muffiny owsiano kokosowe_nm2

muffiny owsiano kokosowe_nm3

Leave reply

*

Obrazek w treści komentarza (opcjonalnie)

Back to Top