Rozetki – niby-faworki dla leniwych

Szybkie i proste w przygotowaniu. Do ich wykonania potrzebna jest specjalna foremka. Rozetki smażymy zanurzając końcówkę foremki w cieście, a następnie wkładając ją na głęboki tłuszcz. Smażenie idzie bardzo szybko niestety zjadanie rozetek idzie jeszcze szybciej :)

chrust-i-rozetki-013.jpg

 

ROZETKI

 

1 łyżka cukru

¾ szklanki mleka

szczypta soli

1 ½ szklanki mąki

2 jajka

1 łyżeczka esencji waniliowej

Planta lub inny tłuszcz do smażenia

Wszystkie składniki mieszamy razem za pomocą miksera. Dobrze wymieszane ciasto ma być gładkie, gęstości ciasta naleśnikowego. Odstawiamy ciasto na 20 minut.

W rondlu rozgrzewamy tłuszcz. „Rozetkownicę” zanurzamy na moment w gorącym tłuszczu a następnie w cieście i ponownie włożyć do tłuszczu. Należy uważać aby końcówkę „rozetkownicy” zanurzać w cieście do wysokości 2/3 końcówki, w przeciwnym razie ciastka nie zejdą z końcówki. Prawidłowo usmażone ciastka same odpadają od końcówki. Rozetki odsączamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Wydrukuj przepis

One comment

  1. 22 grudnia 2010 o 16:24

    Pamietam je z dziecinstwa, czas gdzies znalesc foremki.

Leave reply

*

Back to Top