- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Drożdżowe ‘miseczki’ na rzeżuchę.

Posted By Ania On 28 marca 2010 @ 15:47 In ciasta,drożdżowe,Wielkanoc | 11 Comments

Nie wiem jak Wy ale ja przed każdą Wielkanocą zastanawiam się w czym zasiać rzeżuchę. W tym roku uplotłam z ciasta drożdżowego małe ‘miseczki’. Przed formowaniem ‘miseczek’ owinęłam miskę (tą na której zaplatałam ciasto) folią aluminiową. Folia nie przywiera do ciasta i upieczona ‘miseczka’ ładnie odchodzi od formy. Sposób zaplatania jest taki sam jak koszyczka z ciasta na chałkę.

W tym wpisie znajduje się instrukcja wyplatania koszyka z ciasta.

 

CIASTO DROŻDŻOWE

 

500 g mąki pszennej

42 g suchych drożdży

1/4 l ciepłego mleka

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki soli

80 g roztopionej margaryny

1 białko

 

Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy na chwilę aż mleko lekko się spieni. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy mleko. Mieszamy aż powstanie jednolite ciasto. Dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gdyby ciasto było za luźne można dosypać trochę mąki.

Ciasto wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, chwile wyrabiamy. Formujemy wałeczki i zaplatamy jak koszyk. Odstawiamy na 15 – 20 minut do wyrośnięcia i po tym czasie smarujemy ciasto białkiem jajka rozmieszanym z 2 łyżkami wody.

Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 20 minut – czas pieczenia zależy od wielkości ‘miseczek’.

Upieczone koszyczki (‘miseczki’) wykładamy folią – dosyć dokładnie żeby wilgoć z rzeżuchy nie rozmoczyła ciasta. Na folię wysypujemy ziemię (lub watę) i wysypujemy nasiona rzeżuchy. Ostrożnie podlewamy żeby nie zalać ‘miseczki’.

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.