Owoce w czekoladzie – tutorial

Dzisiaj pomysł na szybki deser. Owoce w czekoladzie. Pracy niewiele a efekt bardzo fajny. Pomysł podejrzałam na FB. Do przygotowania owocowych „lizaków” użyłam gorzkiej czekolady, ananasa, bananów i kiwi. Wykonanie jest bardzo proste, próbujcie! :)

owoce w czekoladzie_nm1 

OWOCE W CZEKOLADZIE

 

kiwi, banan, ananas

czekolada

patyczki

 

Owoce tniemy na plastry i nabijamy na patyczki. Plastry powinny mieć ponad 0,5 cm grubości żeby dobrze trzymały się na patyczkach.

owoce w czekoladzie_nm5

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przelewamy ją do wąskiego naczynia, to pozwoli na wygodne zatapianie owoców w czekoladzie. Ja przelałam czekoladę do szklanki.

owoce w czekoladzie_nm4

W gorącej czekoladzie zanurzamy owoce.

owoce w czekoladzie_nm3

Nadmiar czekolady lekko strząsamy z owoców żeby czekolada nie zabrudziła patyczka. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe :) !

Żeby patyczki ładnie trzymały pion w czasie gdy czekolada zastyga możecie wbić je do kawałka styropianu. Ja styropianu nie miałam pod ręką więc do szklanki wsypałam cukier i powbijałam patyczki do cukru :). Możecie też wypełnić szklankę solą.

owoce w czekoladzie_nm2

6 komentarzy

  1. 7 maja 2013 o 20:16

    Szałowe, a gdzie kupić takie patyczki?

  2. Ania
    7 maja 2013 o 20:25

    To są drewniane mieszadełka do kawy :)

  3. 7 maja 2013 o 20:31

    Faktycznie że szybciutko :) A jaki efekt! Super i dla malucha i dla dorosłego! Pozdrawiam cieplutko :)

  4. EwaR
    8 maja 2013 o 20:49

    To musi być pyszne. Moja rada – owoce nabite na patyczki powinny być zimne, wtedy czekolada szybciej zastyga i nie spływa po patyczkach. Robiłam takie „ciasteczkowe” lizaki oblewane czekoladą i dopiero mocno schłodzone lizaki zanurzone w czekoladzie ” trzymały fason”, po innych czekolada spływała jak po gęsi. Może owoce są wdzięczniejszym materiałem do współpracy z czekoladą, ale z lizakami okropnie się namęczyłam, żeby choć trochę były ” w czekoladzie”.
    Pozdrawiam

  5. Aneta
    15 maja 2013 o 11:26

    gdzie Pani kupuje te mieszadełka? :)

  6. Ania
    11 grudnia 2013 o 00:27

    Ja robie takie czekoladowe banany i trzymam je w zamrazalniku. Ot,pyszny substytut lodow:-)

Leave reply

*

Back to Top