Bita śmietana, dżem, truskawki, cukier puder, czekolada, polewa toffi – wszystkie te dodatki idealnie pasuję do gofrów. Każdy z nas ma swój ulubiony „zestaw gofrowy” . Ja lubię gofry z bitą śmietaną i truskawkami albo ze śmietaną i galaretką z czarnej porzeczki, ale najistotniejsze w gofrach jest to żeby były chrupiące, takie lubię najbardziej.
3 jajka
1 – 1,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka wody
1/4 szklanki cukru pudru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, sól, proszek do pieczenia, olej, wodę i 1 szklankę mąki pszennej miksujemy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy resztę mąki. Ciasto powinno mieć gęstość ciasta na naleśniki. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy je z ciastem. Gofrownice rozgrzewamy i smarujemy olejem (najlepiej pędzelkiem). Gofrownicę smarujemy tylko przed upieczeniem pierwszych gofrów. Pieczemy gofry do chwili gdy będą miały ładny, złocisty kolor.
Z tego przepisu piekłam gofry na dwa sposoby. Raz ubiłam pianę z białek i wymieszałam ją z ciastem, a drugim razem wymieszałam wszystkie składniki razem (bez ubijania piany). Smakowo nie różniły się od siebie, jedne i drugie były chrupiące, ale te z ubitą pianą lepiej wypełniały formę w czasie pieczenia i wyszło ich więcej z tej samej ilości składników.
Smakowite i takie jak lubię, chrupiące:))))Dzięki za przepis Anusia!
Świetne na smaczny początek lata:-))
Wyglądają idealnie :>
dziś lecę kupić gofrownicę i do dzieła :*
Kocham gofry, często je robię
Mój ulubiony zestaw to bita śmietana i dżem truskawkowy pycha :)
Pyszne gofry. Dawno nie jadłam, a bardzo lubię z dżemem :)
Gdzie kupilas gofrownice?Marze o takiej,mam tylko serduszkowa,dosc stara…
Gofrownicę mam z Lidla, jest super, ma dużą moc i gofry wychodzą idealne :)
tak myslalam,tez na nia polowalam,ale jak zawsze kiedy jestem w sklepie to juz nie ma:( nie mam szczescia
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki