Choinka z czekolady

Dzisiaj coś dla wielbicieli czekolady. Bardzo łatwa w wykonaniu choinka czekoladowa. Choinka prezentuje się bardzo elegancko, może być słodką dekoracją świątecznego stołu lub słodkim prezentem dla czekoholika.

 choinka czekoladowa_nm4 

CHOINKA Z CZEKOLADY

 

3 tabliczki czekolady (ja użyłam gorzkiej 70% )

kilka dodatkowych kostek czekolady

dowolne bakalie

foremki do ciasteczek w kształcie koła (w różnych rozmiarach)

 

Czekoladę rozpuszczamy (na parze, w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej). Deskę do krojenia owijamy folią spożywczą, na folii układamy foremki. Folia spożywcza sprawi, że foremki nie będą przesuwać się na desce.

Rozpuszczoną czekoladą wypełniamy foremki. Warstwa czekolady powinna mieć około 0,5 cm grubości. Na półpłynną czekoladę wysypujemy bakalie. Bakalie umieszczamy na brzegu koła pozostawiając w środku miejsce bez bakalii (o średnicy 20 groszówki).

Czekoladę zostawiamy do zastygnięcia, najlepiej zostawić czekoladę na całą noc (nie wkładamy czekolady do lodówki!)

Gdy czekolada zastygnie wyjmujemy ją z foremek. Czekolada z foremek „wyskoczy” sama, gdy podgrzejemy lekko foremki. Można to zrobić podgrzewając foremkę palnikiem kuchennym lub na patelni. Podgrzewamy suchą patelnię i przetaczamy przez nią foremkę (tak jak toczy się oponę :)  ).

Po wyjęciu wszystkich krążków czekolady łączymy ze sobą piętra choinki. W tym celu ponownie rozgrzewamy patelnię. Bierzemy dodatkowe kostki czekolady i na chwilę dotykamy kostką czekolady powierzchni patelni. Wystarczą dosłownie 2 sekundy. Przyklejamy kostkę w miejscu, na którym nie ma bakalii. Teraz musicie roztopić wierzch kostki, która przyklejona jest do czekoladowego kółka. W tym celu rozgrzewamy nad ogniem łyżeczkę i przykładamy ją do wierzchniej powierzchni kostki czekolady, gdy czekolada się lekko roztopi nakładamy na nią drugie kółko czekoladowe. Podobnie postępujemy z pozostałymi kółkami czekoladowymi.

Ja dodatkowo ozdobiłam choinkę kilkoma nitkami karmelu, ale jak choinka ma być zapakowana jako słodki prezent to pomińcie karmel, bo nie przetrwa pakowania :).

 

Wydrukuj przepis

choinka czekoladowa_nm2

choinka czekoladowa_nm3

9 komentarzy

  1. 22 grudnia 2013 o 00:44

    ale fajna :D

  2. 22 grudnia 2013 o 01:57

    Cudowna :) Świetny pomysł :)

  3. 22 grudnia 2013 o 07:40

    O mamuniu, jest absolutnie obłędna!

  4. 22 grudnia 2013 o 09:32

    Przepiękne. Niebanalna dekoracja świąteczna lub prezent :)

  5. 22 grudnia 2013 o 10:42

    o kurczaczki! coś wspaniałego, grzesznie pięknego!

  6. 22 grudnia 2013 o 16:04

    Wow! Coś przepięknego, gratuluję pomysłu i wykonania :)

  7. 22 grudnia 2013 o 16:59

    Karmel! A ja się zastanawiałam, co podkusiło Cię do obsypania czekolady trawskiem :D.
    Bardzo fajny pomysł na kreatywny prezent.

  8. Ania
    10 stycznia 2014 o 07:41

    Dziękuję :) Moja choinka ciągle stoi jako słodka dekoracja i trzyma się całkiem nieźle, więc można ją przygotować nieco wcześniej, a nie na ostatnią chwilę świątecznego zamieszania :).

  9. 29 stycznia 2014 o 09:13

    robiłam podobną w grudniu… ;)

Leave reply

*

Back to Top