Szarlotka sypana

Wszyscy wiemy jakim owocem Ewa poczęstowała Adama. Może dlatego właśnie jabłka to jedne z najstarszych owoców, które uprawia człowiek. Notki o uprawach jabłek pojawiają się w starożytnych źródłach egipskich, asyryjskich i babilońskich. Smakiem soczystych jabłek rozkoszowali się starożytni Grecy, Rzymianie i Izraelici. Z czasem jabłka z Grecji i Rzymu trafiły do Europy, w tym także do Polski. W Polsce początkowo przez długi czas szczepieniem oraz uprawą jabłek zajmowali się zakonnicy. Z czasem jednak jabłka stały się bardzo popularnym, jeżeli nie najpopularniejszym, owocem w naszym kraju. Popularność jabłek, zarówno w Polsce jak i innych krajach, wynika z faktu, że owoc ten jest dostępny we wszystkich strefach klimatycznych przez cały rok w wielu odmianach. Odmiany te różnią się nie tylko wielkością, kształtem i barwą, ale także smakiem oraz aromatem. Odpowiednie warunki przechowywania zapewniają jabłkom trwałość walorów smakowych i odżywczych przez wiele miesięcy. Szczególnie smaczne są jesienią.

Ciasto z jabłkami jest niezwykle popularne na całym świecie. Jednak sposobów na przygotowanie ciasta jest wiele. Szarlotka, jabłecznik, apple pie lub apfel strudel to zaledwie kilka sposobów na ciasta z jabłkami w roli głównej. Jest jeszcze jeden sposób na ciasto z jabłkami – doskonały dla tych, którzy nie lubią w kuchni spędzać zbyt wiele czasu.

ciasto-015.jpg

 

SZARLOTKA   SYPANA

 

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

1 szklanka grysiku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kg jabłek

1 paczka cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

kostka margaryny – bardzo zimnej

 

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy cukrem waniliowym (jak jabłka są kwaśne to możecie dodać trochę cukru), dodajemy cynamon. Całość dobrze mieszamy. Mąkę, grysik, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce.  Do małej tortownicy, wyłożonej pergaminem, ścieramy na tarce o dużych oczkach pół kostki margaryny. Na margarynę wsypujemy 1/3 sypkich składników. Na warstwę sypką wykładamy 1/2 jabłek, na jabłka wysypujemy warstwę sypką i znowu jabłka. Jako ostatnią wsypujemy warstwę sypką. Na górę ścieramy na tarce pozostałą margarynę.

Pieczemy w 180 stopniach około godziny.

Szarlotka ma być na górze rumiana i chrupiąca. Można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych albo bitą śmietaną.

 

Wydrukuj przepis

5 komentarzy

  1. Kasiek
    21 sierpnia 2007 o 06:21

    wydaje sie proste, ciekawe czy uda mi się zepsuć :66:

    ale w twoim wykonaniu to bym pożarła :P

  2. Ania
    23 sierpnia 2007 o 06:29

    Tego się nie da zepsuć :) sypiesz tylko i jabłka nakładasz :) i polecam na ciepło z lodami i bitą śmietaną posypaną cynamonem…

  3. Kasiek
    24 sierpnia 2007 o 12:29

    mówisz :66:
    zobaczymy, rodzince na weekend zrobię :D

  4. 31 grudnia 2012 o 13:16

    Wygląda niezwykle smakowicie, tylko nie mogę znaleźć przepisu. Proszę wskaż drogę w tym labiryncie..:)
    Pozdrawiam serdecznie.

    • Ania
      31 grudnia 2012 o 14:51

      W czasie przenosin bloga przepis gdzieś zaginął, ale już go 'przywołałam” :)

Leave reply

*

Back to Top