Szpajza cytrynowa / deser cytrynowy i Magazyn MASZKETY!

Kuchnia śląska to nie tylko nudelzupa, rolada i modro kapusta :). To także kołocze, oblaty no i obowiązkowo szpajza. Szpajza cytrynowa to tradycyjny śląski deser, który śląskie gospodynie podawały po niedzielnym obiedzie. To słodki i lekki krem, w zasadzie mus, o wyraźnym cytrynowym smaku.

Ten przepis na szpajzę cytrynową jest zaproszeniem do lektury (uwaga!!! i tadammmmmmm!!!) pierwszego numeru magazynu MASZKETY traktującego o kuchni, śląsku, sezonowości gotowania, hobby. Magazynu, który współtworzyłam z kilkoma fajnymi śląskimi dziołchami. Serdecznie zapraszam Was do lektury naszego magazynu, który możecie zobaczyć (czytać, podziwiać, smakować) TU

 

maszkety_nm

 

szpajza cytrynowa_nm-4a

 

SZPAJZA CYTRYNOWO

 

4 jajca

1/4 szolki cukru

2 łyżyczki żelatyny

1 cytryna

 

Żółtka uciyromy z cukrym do biołego. Biołka ubijomy na sztram, tak coby jak łodwrócimy miska niy śleciała na zol. Sok ze cytryny wlywomy do żółtek z cukrym. Trza to fajnie wymiyszać.
Żelatyne trza przyrychtować tak jak piszom na tytce.

Do żółtek z cukrym i cytrynom wciepujemy biołka. Trza je leko wymiyszać coby piana nie siadła.

Do przyrychtowanej żelatyny wciepujemy 2 – 3 łyżki szpajzy, miyszomy i wszystko wciepujemy do miski ze szpajzom. Trza to wartko wymiyszać i łostawić coby stęgło.

Szpajza łozdabiomy szlagzanom. Możno tyż szpajza łobsypać szokoladom.

 

SZPAJZA CYTRYNOWA

 

4 jajka

1/4 szklanki cukru

2 łyżeczki żelatyny

1 cytryna

 

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Białka ubijamy na sztywno. Do masy żółtkowej wlewamy sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy żeby sok połączył się z masą żółtkową.
Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Do żółtek z cukrem i cytryną dodajemy białka. Mieszamy bardzo delikatnie żeby piana nie opadła.

Do przygotowanej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy jajeczno cytrynowej, mieszamy i przelewamy do miski z resztą masy. Wszystko razem mieszamy, trzeba to zrobić szybko i sprawnie, bo deser szybko tężeje.

Deser ozdabiamy ubitą śmietaną. Można też deser udekorować tartą czekoladą.

 

Wydrukuj przepis

szpajza cytrynowa_nm-2a

7 komentarzy

  1. 30 czerwca 2014 o 21:13

    Przepis juz zanotowany, dojrzalam go dzisiaj na blogu, jeszcze przed wpisem na fb :)

  2. 30 czerwca 2014 o 21:45

    A chętnie bym spróbowała :)

  3. 1 lipca 2014 o 06:52

    Wersja po śląsku jest boska! :)

  4. 1 lipca 2014 o 19:30

    Piekny magazyn, zawsze żałuje, ze nie można nabyc w wersji papierowej

  5. 2 lipca 2014 o 14:36

    o rajuśku. Cudo!

  6. Dorota
    14 lipca 2014 o 20:09

    Gratuluję pięknego magazynu! Pokazałam go niedawno koleżance, doświadczonej graficzce z GW i jej też się bardzo podobało. :) Pozdrowienia!

    • Ania
      14 lipca 2014 o 20:19

      Dziękuję bardzo w imieniu całej redakcji :)

Leave reply

*

Back to Top