Długo mnie nie było, ale ostatnio praca na dwóch etatach nie daje chwili wytchnienia. Dzisiaj jednak porzuciłam szycie (drugi etat :) ) i zrobiłam pyszny tort bezowy z musem truskawkowo – rabarbarowym.
5 białek
350 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
400 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
dowolne owoce
200 g rabarbaru (użyłam mrożonego)
400 g truskawek (użyłam mrożonych)
1/3 szklanki miodu (można zastąpić cukrem)
Białka umieszczamy w mice i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać 1/2 łyżeczki Cream of Tartar). Gdy piana będzie dobrze ubita stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy aż piana będzie śnieżno biała i lśniąca i będzie mocno przylegać do rózgi miksera.
Na pergaminie rysujemy ołówkiem koło (obrysujcie talerz takiej wielkości żeby tort się mieścił na paterze). Pergamin kładziemy na blaszce do pieczenia (śladem ołówka do dołu). Masę bezową nakładamy łyżką na pergamin. Warstwa powinna być dość gruba, Na brzegach nałóżcie więcej masy żeby utworzyło się w środku wgłębienie, wówczas śmietana i owoce nie będą „wypływać” w czasie krojenia z pomiędzy blatów bezowych.
Bezę suszymy w temperaturze 100-110 stopni przez około 90 minut.
Miód podgrzewamy w rondelku, wrzucamy rabarbar i odstawiamy z ognia. Dorzucamy truskawki i dodajemy esencję waniliową. Czekamy kilka minut aż owoce nieco zmiękną od ciepłego miodu i miksujemy wszystko blenderem na gładki mus.
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.
Owoce myjemy, większe kroimy na kawałki.
Na zimną bezę wykładamy bitą śmietanę, nakładamy na wierzch owoce. Przed podaniem polewamy tort musem truskawkowo – rabarbarowym.
Piękny ten torcik! Wspaniały, chrupiący i ten mus.. mmmm… pychota.
Pozdrawiam Aniu :)
Oj źle, że oglądam blogi nocami. Strasznie narobiłaś mi ochoty na coś słodkiego! Tort wygląda bajecznie :)
Orgia kolorów na talerzu :D
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki