W ramach akcji Kuchnia Wielkanocna organizowanej przez OlgęSmile upiekłam koszyczek świąteczny. Ciasto przygotowałam z przepisu na chałkę. Dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto jest elastyczne, nie klei się do rąk i doskonale nadaje się do wyplatania koszyków :).
2,5 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki letniej wody
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oliwy
4 szklanki mąki pszennej
(jeżeli ciasto będzie lepić się do rąk można dosypać więcej mąki ale nie więcej niż 1/2 szklanki)
1 jajko do posmarowania ciasta
Łączymy mleko z wodą. Do osobnej szklanki odlewamy 2 łyżki stołowe mieszanki wody z mlekiem, dodajemy drożdże i odstawiamy na kilka minut. Do miski wbijamy jajko, dolewamy wodę z mlekiem i oliwę, wsypujemy sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę (po pół szklanki). Po dodaniu całej mąki ciasto wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i formujemy z niego wałeczki.
Do przygotowania koszyczka potrzebna będzie miska, najlepiej szklana i żaroodporna. Zewnętrzną stronę miski smarujemy oliwą lub owijamy folią aluminiową (jeżeli użyjemy folii aluminiowej koszyczek łatwo odejdzie od miski). Miskę odwracamy „do góry nogami” i formujemy koszyczek. Zaplatamy dokładnie tak jak plecione są koszyki z wikliny.
Po uformowaniu „koszyka” smarujemy ciasto żółtkiem i pieczemy aż będzie miało ładny, złoty kolor. Zostawiamy do ostygnięcia na misce.
Następnie formujemy brzeg koszyka. Na pergaminie obrysowujemy miskę. Toczymy z ciasta trzy długie wałki i zaplatamy warkocz. Warkocz układamy na obrysowanym kole. Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy do uzyskania ładnego złotego koloru.
Teraz formujemy z ciasta kolejne trzy wałeczki i zaplatamy jeszcze jeden warkocz. To będzie ucho koszyka. Ten warkocz układamy na misce (dokładnie przez środek), smarujemy żółtkiem i pieczemy jak pozostałe części.
Po upieczeniu wszystkich części składamy wszystko razem (dla lepszej stabilności do połączenia poszczególnych części użyłam kawałków wykałaczek) i koszyczek gotowy. Wydaje się skomplikowane ale nie taki diabeł straszny…
uroczy
jestem zachwycona :-)
szkoda byłoby go zjadać, jest taki piękny
O jaaacie jaki cudny! Podziwiam i napatrzeć się nie mogę. Byłaby piękna pocztówka wielkanocna :-)
Jest uroczy…. mam już w ulubionych na pewno go w tym roku zrobię na święta.
Pozdrawiam
Kobieto! Ty nawet koszyki pleciesz! Cudo, po prostu cudo, wielki ukłon.
pozdrawiam :)
Nie wierzę! Takie cudo idzie wypleść z ciasta? :) Aniu, jestem pod ogromnym wrażeniem!
Ale piekny! Kawal dobrej roboty!
Aniu, jesteś niesamowita! Koszyczek jest wspaniały! Cóż za cierpliwość i misterne wykonanie, jestem pełna podziwu. Piękna praca i na pewno smaczna, aż szkoda zjadać, taki cudowny koszyczek!
Pozdrawiam :)
piękny- na pewno skorzystam z tego pomysłu na święta :) Dziękuję :)
Niesamowity! Rzeczywiście wydaje sie niezbyt skomplikowane, korcie mnie żeby wypróbować na Wielkanoc. Tylko nie wiem czy mój wyjdzie taki elegancki i dopracowany. Śliczny!
Po prostu czadowy:)
Wspaniały koszyk. Mam kilka pytań: jakiej wielkości była miska na której piekł się koszyk, jakim sposobem upiekłaś rączkę, że jest dokładnie wygięta oraz czy taki koszyk długo postoi, czy trzeba go piec bezpośrednio przed świętami.
Pozdrawiam
jak upleść taki koszyczek?? bo dla mnie to zupełnie czarna magia :)
Przepiekny koszyk, az zal go zjesc. Jestem pelna podziwu :)
Dziękuję w imieniu koszyczka za zachwyty :)
Apsiku miska ma około 22 cm średnicy. Rączkę upiekłam formując ją na misce odwróconej „do góry nogami”.
Jak upieczesz koszyk parę dni wcześniej to nie powinno się nic stać, ciasto wyschnie i będzie twarde.
tycjanowa w treści starałam się opisać jak upleść koszyczek ale jakby nie wszystko było jasne to pytaj :)
Patrzę i nie mogę wyjść z podziwu :) Gdyby moje zdolności manualne odbiegały choć trochę od dotychczasowych…
ale bym wzbudziła podziw u 'teściowej’ :D
wow zatkalo mnie
rewelacyjny :)
Chciałam tylko dodać, że upieczony kilka ładnych dni temu koszyczek zrobił się czerstwy. Nie zmienił kształtu, nie stracił nic na wyglądzie. Można robić wcześniej :)
wymieklam! najpiekniejszy wielkanocny koszyczek, jaki w zyciu widzialam! :-))
Bardzo mi miło :)
Normalnie nie wierzę, wygląda przepięknie!!! To istne cudo i aż brak mi słów… zrobiła bym ale aż szkoda byłoby mi zjadać taki koszyczek…
Padłam i leżę. Super jest! Instrukcja krok po kroku by się przydała ;)
wow, zatkało mnie, jesteś niesamowita!
zrobiłam!! nie jest taki piękny jak Pani i troche krzywy ale i tak jestem z siebie dumna:) dziekuje!! :))
blue_chomik cieszę się, że koszyk się udał :)
Dziękuję wszystkim za pochwały, nie przypuszczałam, że koszyczek tak się spodoba :)
Kto jeszcze upiekł? Przyznać się :)
Istne cudeńko:) Nigdy dotad nie widzialam piekniejszego koszyka.Az napatrzec sie nie moge.Rewelacyjny.Brawa za wykonanie!
Bravo!!!!Beautiful basket for Easter!!
What a great idea! Terrific!
What an amazing idea – work of art! WOW!
Oh my goodness, this is perfect!
I will definitely have to make this for my local synagogue this Friday!
This is fantastic! I love edible containers :).
This is absolutely gorgeous!!
That’s cool-really cool.
This is beyond gorgeous. It looks like something you’d pay a fortune for at an artisan bakery. My hat is off to you for creating such a spectacular and clever bread. I’d shed tears eating it because I wouldn’t want to ruin it after all that work.
I am sooooo making this. ..beautiful idea!!!! OMG thank you!
Wonderful creation!! What satisfaction just to look at it.. must be manifold after creating it. Will try to copy your efforts soon :) Happy Easter in advance..
WOW! that is some fantastic braiding!!! I wish I could make it… it look so gorgeously golden and inviting!
Wow. This is amazing!! Wow.
Thank you for such a nice comments, I’m very glad that you like my challah basket :)
that is an amazing piece of work you got there! WOW is all i can say! i have never had much luck with breads and you made a challah basket? way to goooo:)
Witam;)Planuje na tegoroczne święta skorzystać z pomysłu na koszyczek. O ile można oczywiście;) Mam pytanie..ile powinnam przygotować ok wałeczków z tego ciasta na miskę o średnicy 22? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź
I’m in awe!!!!!!!
Ilość wałeczków zależy od wielkości miski ale także od grubości samych wałeczków i gęstości splotu. Ilość ciasta przygotowanego z podanych proporcji wystarcza na przygotowanie koszyczka, którego podstawą jest miska o średnicy 22 cm. Nie liczyłam ile wałeczków „wplotłam” do koszyka :).
W jakiej temp. należy piec to cudeńko?:) i ile mniej więcej czasu na to potrzeba? Zazdroszczę takich zdolności!!!
Piekę w temperaturze 180 – 190 stopni. Czas pieczenia jest zależny od wielkości koszyka i grubości wałeczków. Ciasto ma być złote i dobrze wypieczone.
Koszyk cudny!!! Ja sama od kilku lat piekę podobne, ale Twój sposób jest fajniejszy i w przyszłym roku wg niego swój zrobię.
Zrobilam na te Swieta Wielkanocne 2010 cztery koszyczki dla kazdej z pociech i kolezanki najblizszej. Koszyczki zachwycily niejedna Pania w Polskim Kosciele w San Jose, Kalifornia. Dziekuje serdecznie za cudowny pomysl! Radosnego Swietowania!
Toż to najcudowniejszy koszyczek na świecie … nie da się jego uroku opisać słowami. Gały mi wyszły z orbit i oniemiałam. Twój talent kładzie wszystkich na łopatki ! Kobieto ! jesteś MISTRZEM !!!
Dla mnie MISTRZOSTWO ŚWIATA.
Na Morawach kobiety piekły figurki z ciasta , którymi ozdabiane były choinki, widziałam także Szopki Bozonarodzeniowe.Pozdrawiam
Dziękuję za zachwyty nad koszyczkiem :)
jestem absolutnie pod wrażeniem!
Ja też piekłam, ale z innego przepisu (pochwalę się, że ładny mi wyszedł),nie jest trudny do wykonania, w tym roku wypróbuję z tej receptury, jest cudny, pozdrawiam
Pierwszy raz coś takiego widzę :) Gratuluje talentu :)
ja tez upiekład nawet mi wyszedł ;) i wygrał w konkursie na najlepszy koszyk wielkanocny ;)
gratuluję zwycięstwa :)
Wypróbowałam przepis i chciałam się podzielić moimi odczuciami. Przepis jest świetny, ciasto wychodzi bardzo puszyste i bardzo fajnie się formuje. Dziękuję za przepis i inspirację.
http://kaczodajnia.blogspot.com/2012/04/koszyk-z-ciasta-drozdzowego.html
Pozdrawiam
bardzo ładny koszyczek upiekłaś :) i jaki rumiany :)
koszyczek rewelacja, jak dla mnie przepis idealny, kiedyś nawet pokusiłam się o zrobienie takiego, oczywiście z tego przepisu, oto jak wyszedł: http://ellaepw.blogspot.com/2012/04/wielkanocnie.html
niestety zdjęcia mam fatalne.
pozdrawiam
i wesolych świąt
zdjęcia nie są takie złe :) a koszyczek super :)
a ile dać drożdży suszonych?
7 g drożdży suszonych = 25 g drożdży świeżych
Widzę że jestem pierwsza, z każdym kolejnym (a zrobilam ich 5) idzie to sprawniej i ładniej, ten jest drugi.
[image=100_3098.JPG]
Очень!!! класс!!! А из песочного теста не пробовали?
jak połączyć rączkę z koszyczkiem ? Samymi wykałaczkami ?
Ja łączę samymi wykałaczkami, ale możesz wzmocnić łączenie wstążeczką lub ozdobnym, grubszym sznurkiem.
ja mam male kostki drozdzyjedna ma 42g, na taki koszyczek bede potrzebowac 5 takich kostek?
1 dkg ma 10 g. Będziesz potrzebować 25 g.
Jaką pojemność ma szklanka której używasz?
Zawsze 250 ml :)
Would you be able to print this in English! It is very beautiful.
Thank you,
Susan
Susan :) http://namiotle.pl/8337/challah-basket/
Dziękuję, za przepis !! a oto mój koszyk:)
Piękny :) Jaki równiutki :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki