Babeczki! Nie mylić z muffinami! Miękkie, wilgotne, długo utrzymujące świeżość. Z rodzinnego przepisu na babkę, starego jak świat. Dla urozmaicenia upieczone w muffinowych foremkach i po lekkim tuningu :) .
1/2 szklanki wody
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
4 – 5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W rondelku zagotowujemy margarynę z wodą i cukrem. Mąki i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy przez sitko. Do zimnej masy dodajemy mieszankę mąki i proszku do pieczenia oraz żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do papierowych foremek. Pieczemy 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli przygotowujemy dużą babę pieczemy odpowiednio dłużej – około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Babeczki możemy trochę urozmaicić. W tym celu odcinamy wierzchołek babki (równo z papierową foremką). Łyżką do wycinania kulek wydrążamy środek. We wgłębienie nakładamy czereśnie z konfitury (lub inne według uznania), przykrywamy odciętą „czapeczką” i dekorujemy bitą śmietaną.
Ale fajnie to wygląda :) Widziałam takie babeczki na zagranicznych blogach, w najróżniejszych wersjach. Chyba sama w końcu je wypróbuje :)
bardzo podoba mi sie przepis:)) wyproboje na pewno zwłaszcza z róznymi nadzieniami:)
Sliczne! I sliczne te papilotki rowniez :)
Pozdrawiam!
swietne sa,mila odmiana od muffinkow,tez na pewno wyprobuje :)
Babeczki dziękują :). Moje dziewczyny muffiny jedzą tylko zaraz po wyjęciu z pieca. Gdy muffiny wystygną nie cieszą się już takim powodzeniem. A te babeczki nie tracą na jakości przez kilka dni. Z tego przepisu piekę też Wielkanocne babki do święcenia :)
Aniu,jakie piękne są te babeczki! Cudowne wnetrze! Wygladają tak delikatnie i puszyście :) Cieszę się, że wróciłaś :))
Pozdrawiam:)
Majana
Śliczne babeczki!
(Aniu, proszę, sprawdź pocztę; jakiś czas temu napisałam na Twój adres mailowy podany na tej stronie :)
pozdrawiam!
piękne i smaczne:D Aniu, na bank wypróbuję:) serdeczne uściski dla ciebie:)
Dziękuję Wam bardzo :).
Dorota nie dostałam nic. Nie linkujesz czegoś w treści? Może mi poczta nie wpuszcza bo myśli, że spam, czasem mi się tak dzieje.
Napisałam raz jeszcze, tym razem z innej poczty :)
Dorota a wklejasz jakiegoś linka w mailu? Bo w pracy mi nie puszcza maili od Ciebie. Może tamtą też odebrałam jak byłam w pracy a tu mi firewall nie puści wiadomości np. z linkami. Wyślij jeszcze raz to odbiorę w domu :)
ooooohhhh!!! thoes cupcake paper are so cute!!!
Witam,
Ładnie wyglądają te babeczki. Ile ich wychodzi z Pani proporcji?
Pozdrawiam.
Ilość babeczek zależy od wielkości foremek. Mnie wychodzi zwykle około 18-20 babeczek.
Czy pełna porcja wystarczy na baranka i zajączka wielkanocnego? Czy mogę zastąpić margarynę masłem?
Zależy jak duże masz foremki, ja mam takie z Lidla, napełniam je do 3/4 wysokości i wystarcza idealnie. Zawsze robię na margarynie albo na maśle roślinnym. Spróbuj z masłem nie powinno się nic stać.
Dziękuję za odpowiedź. Mam właśnie takie z Lidla :) Udało mi się polowanie. Mam tylko nadzieję, że ciasto nie wycieka. Może powinnam je dodatkowo sznurkiem obwiązać. Wciąż się waham czy wybrać to ciasto czy to piaskowe. Ale lubię takie wilgotne, więc zdecyduję się raczej na to :)
Piekę w tych Lidlowych już kilka lat i są super. Mam dwa rodzaje – kupione w różnym czasie – z zamknięciem na takie małe klamerki i drugie zamykane na jakby druciki, które przekłada się przez wgłębienia w foremce. I jedne i drugie super trzymają i ciasto się nie wylewa.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki