Ponieważ sezon jagodowy w pełni upiekłam dzisiaj jagodzianki. Domownicy orzekli, że dobre. Jak dla mnie trochę za słodkie, ale ja ze słodyczy najbardziej lubię śledzia :). I aby zapobiec uwagom, że znów za mało słodkie postanowiłam nie żałować cukru :)
Na zaczyn:
20 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
3 łyżeczki mąki
3 łyżeczki cukru
Na ciasto:
125 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 szklanki mąki
1/3 szklanki letniego mleka
Nadzienie:
300 g jagód
4 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki
Drożdże rozcieramy z mąką, cukrem i wodą. Odstawiamy na pół godziny.
Przy użyciu miksera rozcieramy masło z cukrem. Gdy Masa będzie jasna i puszysta dodajemy po jednym żółtku i esencję waniliową. Po chwili miksowania dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko i mąkę. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość formujemy je w wałek i dzielimy na 16 części.
Jagody płuczemy na sicie, odsączamy, mieszamy z cukrem i mąką (ten dodatek mąki sprawi, że sok nie będzie zbyt mocno wyciekał z bułeczek w przypadku gdy pękną w czasie pieczenia).
Każdy kawałek ciasta formujemy w placuszek, Nakładamy na środek łyżkę jagód, zlepiamy i układamy na blaszce wysypanej mąką, zlepieniem do dołu. Uformowane jagodzianki odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy przez około 20 – 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ja pod koniec pieczenia posmarowałam wierzch bułeczek białkiem rozmieszanym z 3 łyżkami mleka.
i to pęknięcie na wierzchu… absolutnie cudowne!
kawałeczki lata w cieście.. musi byc słodko :-)
Ahhh jak mi się marzą jagodzianki, ale u nas z jagódkami jeszcze ciężko. Może już w następnym tygodniu będzie więcej:)
to tak, jak ja makrelę ;) której to już konsumować nie mogę :(
ale jagody uwieeelbiam :)
Mniam!!!! Zachwycające!
Pysznie wygladają, to Ja chętnie się poczęstuję ;)
Jejku, są takie cudowne! Zjadłabym, uwielbiam od zawsze!:)
prawdziwie jagodzianki!
Ciasto z tego przepisu jest bardzo elastyczne i nie nasiąka sokiem z owoców, można ich dużo napchać do środka :)
przepis jest wspanialy, jagod w Kanadzie niebrakuje bede wiec piekla polskie jagodzianki.Kanadyjskie gotowe ciasta i ciastka sa niejadalne. Dziekuje i jeszcze raz dziekuje.
kocham jagodzianki! wyglądają przepysznie, szczególnie ta z pęknięciem ;) lepiej nie będę kusić losu piekąc je, bo moja dieta całkiem polegnie! też śledzia zjem ;p
Domowe jagodzianki to znaczy, że nadeszło lato. Uwielbiam ten smak zapach.
Wygladaja przepysznie. Moge sie poczestowac? Nie bede marudzila, ze slodkie :)) Tak dawno juz nie robilam i nie jadlam jagodzianek.
ach jagodzianki , ach , jak mi się ich chce
Śliczne te twoje
Ha! Przypomniałaś mi, że już czas :)
W zeszłym roku przetestowałam dwa przepisy w kolejce mam trzeci :) I chyba jeszcze czwarty Twój :D
Tylko najgorzej, że jak takie upały to się człowiekowi nie chce pieca włączać.
Ale żeby nie było ja na upały nie narzekam :)
ale zgrabne :D pyszne muszą być :)
sliczne te jagodzianki, ach jakbym taka zjadla sobie do kubka herbaty albo mleka…
Ratunku! Rozczyn zrobiony, a tu nie podano, z jaką ilością cukru utrzeć masło… Poratujesz, dopiszesz? Proszę ładnie :)
Faktycznie cukier gdzieś się zapodział :). Ma być 3/4 szklanki. Już dopisuje do przepisu :)
Chodza za mnia Polskie jagodzinaki, juz je mialam robic tyle razy, chyba poczekam na lato by sie za nie w koncu zabrac.
Zrobię! Zrobię! (Póki jeszcze są jagody, przez te ostatnie deszcze oszaleć można).
Moje akurat nie będą odrywane. ;)
Już nie mogę się doczekać…
Ups, komentarz miał być pod tym nowszym przepisem. Ha, ha, gapa ze mnie!
Ale tak już jest, gdy pracuje się na kilkunastu kartach naraz… :D
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki