Ciasteczka kokosowo – owsiane z białą czekoladą

Kolejny Jarmark rękodzielniczy zbliża się wielkimi krokami, dlatego też mniej czasu spędzam w kuchni, a więcej przy maszynie do szycia :). Efekty tego przesiadywania przy maszynie można oglądać w Rękodzielni. Dzisiaj jednak postanowiłam upiec coś małego i szybkiego. W książce Jill Van Cleave „Big, Soft, Chewy Cookies” znalazłam przepis na ciasteczka kokosowo – owsiane z dodatkiem białej czekolady. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się aromat migdałowy, ja go pominęłam bo jakoś mi nie pasował do kokosu. Ciasteczka są bardzo smaczne, nie rozlewają się w czasie pieczenia. Z wierzchu cukier tworzy chrupiącą skorupkę, pod którą ukrywa się miękki środek.

 

CIASTECZKA KOKOSOWO – OWSIANE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

 

200 g miękkiego masła (zawartość tłuszczu 82%)

1 szklanka brązowego cukru (ja dałam zwykły, biały)

1 duże jajko

1/4 szklanki mleka

2 szklanki mąki pszennej

2 szklanki płatków owsianych (ja używam płatków dostępnych w Lidlu)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczka soli

1 szklanka drobnych wiórek kokosowych

1 szklanka groszków (do zapiekania) z białej czekolady lub biała czekolada pokrojona w kostkę.

 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce miksujemy masło z cukrem. Gdy masło będzie miało kremową konsystencję dodajemy jajko i mleko, i miksujemy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, kokos, proszek do pieczenia i sól. Sypkie składniki dodajemy do masła. Mieszamy do chwili gdy składniki się połączą. Na końcu wsypujemy kawałki białej czekolady.

Łyżką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Ja do formowania ciastek użyłam mini gałkownicę do lodów. Z podanych proporcji wyszło mi 40 ciasteczek.

Ciasteczka pieczemy przez ok. 15 – 20 minut na jasnozłoty kolor. Pod koniec pieczenia pilnujemy żeby nie zrumieniły się zbyt mocno.

Dla urozmaicenia, spód kilku ciastek zanurzyłam w gorzkiej czekoladzie.

 

Wydrukuj przepis

28 komentarzy

  1. 20 marca 2011 o 17:43

    Ach Aniu, one są śliczne! Podoba mi się ten spód z czekolady, a kokos i czekolada to takie pyszne połączenie:)
    Piękne zdjęcia. Jak zawsze mnie kusisz :))
    Pozdrawiam ciepło:)
    MAjana

  2. 20 marca 2011 o 17:56

    Ciasteczka genialne! Powodzenia na jarmarku.

  3. 20 marca 2011 o 19:25

    ale piękne:)))

  4. 20 marca 2011 o 19:38

    Ciasteczka wyglądają obłędnie…a d tego ta szklanka mleka:) oj pochrupałabym:)

  5. 20 marca 2011 o 19:42

    Uwielbiam ciasteczka owsiane. A Twoje są przecudne :-)

  6. 20 marca 2011 o 19:59

    Jakoś długo do Ciebie nie zaglądałam (duuuży błąd!!!) i już zapomniałam jak tu ładnie i smakowicie :) Pędzę uzupełnić zaległości w czytaniu i oglądaniu przepięknych zdjęć :) Pzdr Aniado

  7. 20 marca 2011 o 20:11

    piękne zdjęcia, bardzo dziękujemy za dodanie do Wykrywacza! :) Pozdrawiamy!

  8. 20 marca 2011 o 20:25

    śliczniutkie :) i na pewno pyszne

  9. Iwona
    20 marca 2011 o 20:34

    A w ktorym momencie dodajemy cukier?

    • Ania
      20 marca 2011 o 21:14

      Do masła. Przeoczyłam? Idę poprawić :)

  10. Kasiek
    20 marca 2011 o 21:51

    o mamuniu :P pożarłabym z chęcią :oczami:

  11. 20 marca 2011 o 21:52

    To juz wiem, jakie ciacha zrobie w tym tygodniu :)

  12. 20 marca 2011 o 23:13

    Przepiękne. Jak zwykle u Ciebie

  13. 21 marca 2011 o 00:00

    Przepiękne zdjęcia i smakowite ciasteczka :)

  14. 21 marca 2011 o 08:09

    Robiłam takie ciasteczka, dobrze, że mi o nich przypomniałaś.

  15. 21 marca 2011 o 09:25

    z białą czekoladą i płatkami… obłęd! przepyszności!

  16. 21 marca 2011 o 15:23

    Są Przepiękne!:)Fajnie się prezentują z tym spodem czekoladowym. Połączenie kokosu i białej czekolady to istna rozkosz dla podniebienia :D:D

  17. 21 marca 2011 o 15:36

    Chcę, pożądam :)
    Nawet kilka :)))

    Pozdrowienia Aniu ;*

  18. 21 marca 2011 o 21:42

    ciasteczka kokosowe – moje wspomnienie z dzieciństwa, nie degustowałam nigdy z białą czekoladą, ale tylko mogę wyobrazić sobie ten niebiański smak, wyglądają cudnie – prosto do schrupania :)

  19. 23 marca 2011 o 10:43

    chyba nawet w szafce na swoją kolej czeka biała czekolada… może ją właśnie do takich ciasteczek wykorzystam?

  20. 24 marca 2011 o 20:56

    Nooo,kokosowe ciasteczka z biala czekolada….pychotka…takich jeszcze nie znalam….
    Sliczne foteczki!!
    Pozdrawiam :)

  21. 24 marca 2011 o 22:28

    Tak na nie patrzę i aż się głodna zrobiłam!
    Wyglądają bardzo zachęcająco!

  22. 25 marca 2011 o 21:27

    Bardzo fajne połączenie. prawie jak rafaello:) pozdrawiam:)

  23. 26 marca 2011 o 11:42

    ja również eksperymentowałam ostatnio z kokosem, nieco inny przepis, ale równie apetyczny ;) pozdrawiam kokosowo!

  24. 27 marca 2011 o 17:45

    świetne! już wiem co upiekę na przyjazd koleżanki :))

  25. Kasinda
    22 listopada 2012 o 18:36

    Ojojoj zaraz sie zabieram :D

  26. Kasinda
    22 listopada 2012 o 21:30

    Oj dodalam cala kostke masla zamiast 200g, wyszly troszke „rozciapane” ale pyszne :D

    • Ania
      22 listopada 2012 o 21:45

      Smak jest najważniejszy :)

Leave reply

*

Back to Top