Kolejny Jarmark rękodzielniczy zbliża się wielkimi krokami, dlatego też mniej czasu spędzam w kuchni, a więcej przy maszynie do szycia :). Efekty tego przesiadywania przy maszynie można oglądać w Rękodzielni. Dzisiaj jednak postanowiłam upiec coś małego i szybkiego. W książce Jill Van Cleave „Big, Soft, Chewy Cookies” znalazłam przepis na ciasteczka kokosowo – owsiane z dodatkiem białej czekolady. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się aromat migdałowy, ja go pominęłam bo jakoś mi nie pasował do kokosu. Ciasteczka są bardzo smaczne, nie rozlewają się w czasie pieczenia. Z wierzchu cukier tworzy chrupiącą skorupkę, pod którą ukrywa się miękki środek.
200 g miękkiego masła (zawartość tłuszczu 82%)
1 szklanka brązowego cukru (ja dałam zwykły, biały)
1 duże jajko
1/4 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki płatków owsianych (ja używam płatków dostępnych w Lidlu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
1 szklanka drobnych wiórek kokosowych
1 szklanka groszków (do zapiekania) z białej czekolady lub biała czekolada pokrojona w kostkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce miksujemy masło z cukrem. Gdy masło będzie miało kremową konsystencję dodajemy jajko i mleko, i miksujemy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, kokos, proszek do pieczenia i sól. Sypkie składniki dodajemy do masła. Mieszamy do chwili gdy składniki się połączą. Na końcu wsypujemy kawałki białej czekolady.
Łyżką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Ja do formowania ciastek użyłam mini gałkownicę do lodów. Z podanych proporcji wyszło mi 40 ciasteczek.
Ciasteczka pieczemy przez ok. 15 – 20 minut na jasnozłoty kolor. Pod koniec pieczenia pilnujemy żeby nie zrumieniły się zbyt mocno.
Dla urozmaicenia, spód kilku ciastek zanurzyłam w gorzkiej czekoladzie.
Ach Aniu, one są śliczne! Podoba mi się ten spód z czekolady, a kokos i czekolada to takie pyszne połączenie:)
Piękne zdjęcia. Jak zawsze mnie kusisz :))
Pozdrawiam ciepło:)
MAjana
Ciasteczka genialne! Powodzenia na jarmarku.
ale piękne:)))
Ciasteczka wyglądają obłędnie…a d tego ta szklanka mleka:) oj pochrupałabym:)
Uwielbiam ciasteczka owsiane. A Twoje są przecudne :-)
Jakoś długo do Ciebie nie zaglądałam (duuuży błąd!!!) i już zapomniałam jak tu ładnie i smakowicie :) Pędzę uzupełnić zaległości w czytaniu i oglądaniu przepięknych zdjęć :) Pzdr Aniado
piękne zdjęcia, bardzo dziękujemy za dodanie do Wykrywacza! :) Pozdrawiamy!
śliczniutkie :) i na pewno pyszne
A w ktorym momencie dodajemy cukier?
Do masła. Przeoczyłam? Idę poprawić :)
o mamuniu :P pożarłabym z chęcią :oczami:
To juz wiem, jakie ciacha zrobie w tym tygodniu :)
Przepiękne. Jak zwykle u Ciebie
Przepiękne zdjęcia i smakowite ciasteczka :)
Robiłam takie ciasteczka, dobrze, że mi o nich przypomniałaś.
z białą czekoladą i płatkami… obłęd! przepyszności!
Są Przepiękne!:)Fajnie się prezentują z tym spodem czekoladowym. Połączenie kokosu i białej czekolady to istna rozkosz dla podniebienia :D:D
Chcę, pożądam :)
Nawet kilka :)))
Pozdrowienia Aniu ;*
ciasteczka kokosowe – moje wspomnienie z dzieciństwa, nie degustowałam nigdy z białą czekoladą, ale tylko mogę wyobrazić sobie ten niebiański smak, wyglądają cudnie – prosto do schrupania :)
chyba nawet w szafce na swoją kolej czeka biała czekolada… może ją właśnie do takich ciasteczek wykorzystam?
Nooo,kokosowe ciasteczka z biala czekolada….pychotka…takich jeszcze nie znalam….
Sliczne foteczki!!
Pozdrawiam :)
Tak na nie patrzę i aż się głodna zrobiłam!
Wyglądają bardzo zachęcająco!
Bardzo fajne połączenie. prawie jak rafaello:) pozdrawiam:)
ja również eksperymentowałam ostatnio z kokosem, nieco inny przepis, ale równie apetyczny ;) pozdrawiam kokosowo!
świetne! już wiem co upiekę na przyjazd koleżanki :))
Ojojoj zaraz sie zabieram :D
Oj dodalam cala kostke masla zamiast 200g, wyszly troszke „rozciapane” ale pyszne :D
Smak jest najważniejszy :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki