Pyszny, kremowy sernik czekoladowy. Może dlatego tak smakował, że dawno nie piekłam sernika. Chociaż połączenie czekolady i sera to nie do końca mój smak to ten sernik naprawdę polecam. Jest bardzo delikatny, kremowy, rozpływa się w ustach. Brzeg sernika pozostaje kruchy i sypki ale jednocześnie dobrze się „trzyma” :). Wykonanie sernika nie przysporzy Wam trudności, robi się go szybko i łatwo. Polecam!
1 kg sera (gotowego, mielonego na sernik)
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka esencji waniliowej
4 jajka
100 ml śmietany 30% (słodkiej)
2 łyżki kakao
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka skórki otartej z mandarynki (na najdrobniejszych oczkach)
na spód:
250 g czekoladowych herbatników (typu petitki)
100 g masła
1 łyżka przyprawy korzennej
Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło i przyprawę. Miksujemy do chwili gdy składniki się połączą. Do tortownicy (moja miała 24 cm średnicy) wsypujemy masę herbatnikową, rozkładamy równomiernie i ubijamy formując z masy wysoki brzeg. Ja formuję brzeg i spód z pomocą szklanki jest wtedy równy i dobrze ubity.
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy śmietanę, cukier, kakao, jajka i wanilię, miksujemy na średnich obrotach. Gdy masa będzie jednolita dodajemy czekoladę i skórkę z mandarynki.
Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez godzinę. Sernik dobrze przygotować na dzień przed podaniem wtedy ładnie stężeje i dobrze się go kroi.
Uwielbiam serniki. Moje smaki :).
Hm… będę musiała wypróbować, ale w troszkę innej wersji ;) Dzięki!
Grr.. ale mnie ochota naszła na tę pyszność ;)
wspaniale wygląda:) zapisuję w kajeciku;) pozdrawiam
Wygląda wyśmienicie;) muszę kiedyś zrobić sernik w wersji czekoladowej;)
Prawie czuję smak w ustach, mimo że takiego jeszcze nie jadłam;-)
Rewelacja Aniu! Uwielbiam serniki,jak wiesz. Czekoladowe są pyszne. Muszę niedługo koniecznie jakiś sernik zrobić.
Twój jest baaardzo apetyczny.
Pozdrowienia :)
fantastyczny… :)
Piękny ! Aż się prosi, żeby go spróbować :)
Kiedyś zrobiłam sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady, ciemną, mleczną i białą. Był tak potwornie słodki, że jedliśmy go ponad tydzień :D Po malutkim kawałeczku, bo cienki plasterek wystarczył, żeby się zasłodzić na cały dzień. Do dzisiaj pamiętam ten mocno czekoladowy i sernikowy smak, był całkiem niezły, w końcu pożarliśmy go w całości :D Ale chyba wolę wersję klasyczną, ze śmietaną, jajkami i rodzynkami :]
Ten nie jest bardzo słodki, ma wyraźnie sernikowy, kwaskowaty smak. Pewnie znaczenie ma też ser i jego smak, no i biała czekolada jest bardzo słodka. Ja dałam 2 tabliczki gorzkiej 70% i jedną mleczną i naprawdę jest w sam raz słodki :)
Jak normalnie nie przepadam za sernikami to tego już pożeram oczami, super przepis :) pozdrawiam :)
Sernik wygląda obłędnie ….
Pozdrawiam :)
wygląda smakowicie i przepis ciekawy, wart spróbowania :-)Jakoś do tej pory nie piekłam takiego sernika..
Sernik przygotowałam na weekend i z całego serca mogę go polecić. Nie jest słodki, można spokojnie zjeść duży kawałek. Polecam fanom gorzkiej czekolady i debiutantom kuchennym:-) Sernik jest obłędnie prosty do zrobienia, wygląda efektownie, smakuje praktycznie wszystkim. Dziękuję za fantastyczny przepis!
sernik czekoladowy- szczyt marzeń
ojej, ślinotoku dostałam :)
Chyba nadchodzi czas żeby się przełamać i spróbować połączenia sera z czekoladą, bo muszę przyznać, że nie mam 100% przekonania. A raz się żyje. Pozdrawiam :)
Mam pytanie, może trochę głupie, ale dopiero kompletuję swoją kuchnią i nie mam jeszcze miksera – czy dam radę utrzeć ser bez niego? Makutry też jeszcze się nie dorobiłam więc mieszanie byłoby z pewnością o wiele mniej dokładne… Pozdrawiam serdecznie!
Sera nie trzeba ucierać. Wystarczy go wymieszać z pozostałymi składnikami. Ja mieszałam w mikserze bo szybciej :) ale możesz wymieszać łyżką.
Super !!! Robiłam już kilka razy, skórka z mandarynki niezbędna :-)
Konsystencja okej, przepis prosty. Ale te dwie gorzkie czekolady to zdecydowanie za dużo, sernik nie nadaje się do jedzenia bo poprostu jest za gorzki…
Zależy co kto lubi :) Możesz zrobić z mleczną czekoladą, ale wtedy (przynajmniej dla mnie) jest za słodki.
Aniu upiekłam go! pyszny pyszny pyszny, niedługo wrzucę u siebie, zobaczysz jak mi wyszedł ;-) dzięki za przepis
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki