Dawno nie było przepisu na ciasteczka z dodatkiem czekolady. Upiekłam więc ciasteczka brownie z lentilkami. Ciastka są mocno czekoladowe, w środku lekko wilgotne, z wierzchu chrupiące. Pierwszą partię ciasteczek nakładałam na blaszkę gałkownicą do lodów, ale wydaje mi się, że są zbyt duże. Drugą partię nałożyłam łyżką i te wyszły super. Chociaż dla ciasteczkowych potworów te w większym rozmiarze będą chyba lepsze :).
200 g czekolady (70 %)
50 g masła
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 szklanka mąki
3 jajka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka czekoladowych chipsów do zapiekania
cukierki lentilki
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści i połączy z masłem odstawiamy do przestygnięcia.
W osobnej misce łączymy jajka, cukier, sól i kawę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wrzątku. Masę lekko ubijamy trzepaczką. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę, mieszamy krótko tylko do połączenia się składników, pod koniec mieszania wsypujemy czekoladowe chipsy.
Łyżką nakładamy ciasto na blachę zostawiając dość duże odstępy. Na wierzch każdego ciastka wysypujemy po kilka lentilków.
Ciastka pieczemy 10 – 12 minut w temperaturze 170 stopni. Jeżeli ciastka będą się piekły zbyt długo nie będą wilgotne w środku. Wyjmujemy je z pieca zanim wiech ciastek zrobi się matowy. Możecie sprawdzić czy ciastko jest upieczone naciskając je lekko palcem. Ciasteczko powinno być sprężyste i nie może przyklejać się do palca. Uważajcie żeby się nie oparzyć! :)
Ciasteczka wygladaja smakowicie, ale powiedz mi co to za chipsy czekoladowe do zapiekania?
Od razu mi się skojarzyły z ciasteczkami z Subway’a :D Mniam!
Mam pytanie – co jest na pierwszym od lewej obrazku u góry strony? Nurtuje mnie to od dłuższego czasu
pozdrawiam :)
Chipsy do zapiekania to takie jakby czekoladowe kropelki, dodajesz je do surowych ciast. W Biedronce są :)
Na pierwszym od lewej na zdjęciu głównym (bo chyba o to chodzi) jest trdlo :) Takie czeskie zawijańce, tu przepis : http://namiotle.pl/3665/trdlo-trdelnik/
Tak, dokładnie o to mi chodziło!
Dziękuję, może się skuszę na zrobienie ;)
Wszystko co najlepsze w jednym ciastku :D
Dzięki za info :-)
Piękne. Cudownie czekoladowe :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki