Te ciastka piekę odkąd pamiętam. To były pierwsze kruche ciasteczka jakie upiekłam (jeszcze chodząc do podstawówki) i bardzo często wracam do tego przepisu. Przepis dostała moja mama od swojej bratowej Gosi. Ciastka figurowały pod nazwą „kocie oczka” ale jakoś nie pasowała mi do nich ta nazwa. Polecam, ciasteczka są pyszne i zawsze się udają. Zwykle piekę ciasteczka w kształcie kwiatków ale tym razem, z okazji zbliżających się Walentynek, upiekłam serduszka.
700g mąki
3 jajka
100g masła
100g margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
kilka łyżek powideł śliwkowych
Ze wszystkich składników zarabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można ciasto podsypać mąką przy wałkowaniu) i wykrawamy ciasteczka. W połowie ilości ciastek wykrawamy dziurkę. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Pilnujemy pod koniec pieczenia żeby ciastka nie były zbyt ciemne.Po ostygnięciu ciastka bez dziurki smarujemy powidłami i przykrywamy ciastkami z dziurką. Posypujemy cukrem pudrem.
cudne serca :D
och, jakie piękne. to pierwsze zdjęcie po prostu mnie zaczarowało :)
Ojojku, jakie one sliczne! :)
dzięki dziewczyny, fajnie że Wam się podobają – to takie zachęcające do dalszych poczynań kulinarnych :)
No to już wiem, co zrobię na Walentynki!
Zdjęcia, co tu dużo mówić, zwalają z nóg!
pozdrawiam :)
Pierwsze zdjęcie jest naprawdę prześliczne. A serduszka to świetny pomysł na walentynki :-)
o ety1 zdjęcie powaliło mnie na kolana – piekne!
i ciasteczka też pewnie pyszne
Ciasteczka oczywiście rozdane :). U mnie część rodziny na diecie więc mogą tylko popatrzeć. Kilka ciastek zaniosłam Pani Asi na zabiegi, która z niebywałym skutkiem kręci moją głową.
A ładne zdjęcia to wiecie… zasługa mojego ukochanego aparatu :)
Oj, nie dziwę się, że aparat nosi miano ukochanego, bo efekty są wspaniałe. Pamiętam, że kiedy zaczynałam moją przygodę z blogiem, to codziennie zaglądałam do Ciebie i przeglądałam wpisy archiwalne, żeby oko nacieszyć. I często wciąż to robię :)
Ja to jak oglądam te archiwalne wpisy i oglądam moje pierwsze zdjęcia to normalnie aż mi wstyd :) Ale strasznie to miłe, że nie tylko ja wracam do tych wpisów :)
WŁAŚNIE OSTATNIĄ PORCJĘ WYJEŁAM Z PIEKARNIKA I POWIEM SZCZERZE, ŻE SĄ WYŚMIENITE I BARDZO DUŻO ICH WYSZŁO
DZIĘKUJE ZA PRZEPIS
POZDRAWIAM
Ciasteczka zrobione z drzemem śliwkowym, zniknęły jako pierwsze :)
Upieklam, przepyszne!:)
mam pytanko jaka to ma byc maka,ja zrobilam z maki krupczatki i ciasto klei mi sie strasznie
Jeżeli w przepisie nie jest zaznaczona wyraźnie, że ma być krupczatka to zawsze pszenna :)
oki nastepnym razem uzyje maki pszennej,tym razem dodalam krupczatki ciastka tez sa dobre.Dzieki za odpowiedz.pozdrawiam
a ile tak mniej więcej wychodzi złożonych ciasteczek z tego? : )
z góry dzięki za odpowiedz :P
ilość ciasteczek zależy od ich wielkości, nigdy nie liczyłam :) ale z tych proporcji to spora porcja. Ja czasem robię z połowy składników.
Ciasteczka wyglądają smacznie . Ale mam pytanie ile z tych składników wyjdzie porcji ciasteczek ?
Ciasteczka wyszły wspaniałe . Wyszło mi około 150 sztuk i wszystkim bardzo smakowały .
mam ochotę na wersję kakaową, czy taką testowałaś?jak zminić proporcję mąka-kakao żeby były idealne? ;-)
Myślę, że wystarczy 2 łyżki mąki zastąpić 2 łyżkami kakao i będzie ok :).
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki