To ciasto wejdzie chyba do stałego repertuaru moich ulubionych ciast. Mało roboty, szybko się piecze, łatwo się zwija w roladę no i co dla mnie najważniejsze nie jest zbyt słodkie. Moja wersja rolady powstała w wyniku modyfikacji przepisu podanego przez Drewni Kocur. Rolada jest zgodna z zasadami żywienia opracowanymi przez M. Montignac i można się nią rozkoszować w końcówce I fazy. Komu zasady Monignac’owe są obce zamienia w przepisie fruktozę na zwykły cukier i podbija serca znajomych i domowników wspaniałą roladą z masą śmietanową.
4 żółtka
5 białek
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej bezkofeinowej
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
1/3 litra śmietany kremówki
2 czubate łyżki serka mascarpone
1 łyżeczka żelatyny w proszku
4 łyżki fruktozy
Kawę rozpuszczamy w żółtkach. Białka ubijamy na bardzo sztywna pianę, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę fruktozy. Do piany dodajemy masę żółtkowo – kawową. Na końcu delikatnie (łyżką! nie mikserem) mieszamy pianę z orzechami. Na blachę do pieczenia ciastek (tą z piekarnika) rozkładamy pergamin i wykładamy masę cienką warstwą (około 1,5 cm). Pieczemy 12 – 15 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca. Chwilę czekamy aż przestygnie. Kładziemy „do góry nogami” na ściereczce płóciennej (tak by pergamin był na górze). Zdejmujemy pergamin i zawijamy ciepłe ciasto w roladę. Zostawiamy w ściereczce do zupełnego ostygnięcia. W czasie jak ciasto stygnie rozpuszczamy żelatynę w 2 łyżkach przegotowanej wody. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą fruktozę i serek mascarpone. Żelatynę dodajemy do śmietany dopiero wtedy gdy ciasto jest zupełnie zimne i można będzie od razu zwinąć roladę. Zimne ciasto rozwijamy ze ściereczki, wykładamy masę śmietanowo – serową wymieszaną z żelatyną. Śmietanę równo rozsmarowujemy i zwijamy roladę. Ja zostawiłam sobie trochę masy śmietanowej i szprycą udekorowałam wierzch rolady. Całość posypałam odrobiną kakao.
Omg, uwielbiam być torturowana Twoimi zdjęciami, a własnie zrobiłam Twoje ciasteczka Walentynkowe! :)
A ja Twoje cynamonowe bułeczki upiekłam :) Są rewelacyjne :)
cud miod i orzeszki :-)
Jaka cudowna rolada orzechowa ! Oj, trzeba ją bedzie zrobic :) Wyglada cudownie!
Wygląda cudownie. I leciutka bita śmietana….
Powiem Wam, że ja to mało sie zachwycam słodyczami ale ta rolada jest warta spróbowania :) I ta łatwość wykonania ma swoje uroki :)
Śliczna ,śliczna
a mogę nie dawać tej żelatyny do kremu ,bo ja nie używa żelatyny
Możesz robić bez żelatyny. W oryginalnym przepisie nie ma żelatyny ani serka mascarpone. Ja robiłam roladę dzień przed podaniem i musiałam mieć pewność, że się utrzyma we właściwym stanie dlatego ją wspomogłam żelatyną :)
1/2 zmielonych orzechów..masz na myśli szklankę?
Witam
W przepisie jest 1/2 zmielonych orzechów laskowych. 1/2 czego?
Dzięki
Pozdrawiam
Joanna
1/2 szklanki orzechów. Już poprawiam te orzechy :)
zrobiłam z lekkimi modyfikacjami pod zasoby kuchenne i wyszło -cudo, narazie sie gapie, dzieki za prosty, boski przepis ;)
u mnie dzisiaj znowu rolada :) dwa razy dłuższa niż ostatnio i posypana orzechami zamiast kakao :)
Aniu, nie dostałam, oni chyba coś pocztę mieli na dniach przenosić. Jesli możesz pisz na: [email protected]
w twoim wykonaniu to wszystko bym zjadła :pada:
nie obiecuj, nie obiecuj :)
Witam, mam pytanie czy kawa musi być koniecznie bezkofeinowa? Nie mam takiej, a szkoda mi kupować dla jednej łyżeczki. I czy można orzechy zamienić na włoskie? Nie zepsuje to smaku?
kawa może być z kofeiną, orzechy też można dać włoskie – ja nie daje włoskich bo mam na nie alergię :)
Dziękuję za odpowiedź.
Bardzo cieszę się z zakładki wielkanocnej, można wcześniej planować menu. Będę tu często zaglądać. Pozdrawiam
Wspaniala jest ta rolada:) Jesli mi sie uda, to upieke ja na swieta:)
Pozdrawiam
nie chcę nikogo urazić ale naprawdę nie wiem czym się ludziska zachwycacie
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki