Pascha

Przepis na paschę, na TĄ paschę, dostałam kilka ładnych lat temu od sąsiadki. Od pierwszego spróbowania tak nas zachwyciła swoim smakiem, że gości na świątecznym (Wielkanocnym i Bożonarodzeniowym) stole. Jest delikatna i kremowa, w sam raz słodka. Niech się schowają pod stół pseudopaschy robione z gotowego twarogu.

pascha1.jpg

 

PASCHA

 

1/2 litra tłustego mleka

3  jajka

1/4 litra śmietany kremówki

laska wanilii

15 dkg cukru pudru

15 dkg masła

4 łyżki kakao

bakalie

 

Szklankę mleka zagotować z laską wanilii. Zostawić do wystudzenia. Przecedzić. Do dużego garnka o grubym dnie wlać mleko, mleko z wanilią, wlać śmietanę i wbić całe jajka. Wszystko dobrze wymieszać – jajka mają być połączone z mlekiem na jednolitą masę. Ogrzewać na małym ogniu (garnek najlepiej postawić na płytce) – często ale delikatnie mieszając – aż do wytrącenia się serka. Płyn nie może się gotować tylko lekko pyrkać. Wytrącanie serka zwykle trwa około 2-3 godzin. W przypadku braku cierpliwości i skrócenia czasu ogrzewania serek wychodzi jałowy i bez smaku. Po wytrąceniu serek przecedzić przez sitko wyłożone płótnem (albo gazą), dobrze odsączyć i wystudzić. Serwatkę zostawić.  Serek zostawić na noc w lodówce.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodawać po łyżce serka – ciągle ucierając. Pod koniec ucierania dodać bakalie. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Serwetkę płócienną (albo gazę) zamoczyć w serwatce, wyłożyć nią naczynie, ułożyć warstwę ciemną i na górę białą. Przykryć końcami serwetki, wstawić na noc do lodówki.

Po wyjęciu udekorować. Ja zamiast bakalii dodaję tylko płatki migdałowe.

 

Wydrukuj przepis

pascha2.jpg

12 komentarzy

  1. 26 marca 2008 o 11:11

    Jeszcze nigdy nie jadlam paschy, mysle ,ze czas najwyzszy zrobic samemu i sprobowac. No to moze na przyszle swieta wielkanocne :) Piekna ta Twoja pascha. :)
    Pozdrawiam serdecznie.

  2. 26 marca 2008 o 20:09

    Piękna, szukałam odpowiedniego przepisu na paschę te święta, ale to gotowanie i wytrącanie się trochę mnie przeraża :) Ale chyba się przełamię w końcu i spróbuję. A ze zwykłego pasteryzowanego mleka wyjdzie?

  3. Ania
    27 marca 2008 o 16:08

    Przy pierwszym gotowaniu serka to stałam nad garem i zaklinałam żeby się serek udał :). Teraz (po kilku ładnych latach przygotowywania paschy) wiem , że podstawa to dobry garnek. Odkąd taki znalazłam to w zasadzie podczas dwugodzinnego gotowania mieszam serek kilka razy, nie przywiera do dna i pięknie się wytrąca :). A potem to już łatwizna :)

  4. 8 kwietnia 2009 o 21:29

    Ach, kusi Twoja pascha z własnoręcznie zrobionego sera! Jeszcze może zrobię na te Święta. Na razie zrobiłam z gotowego sera. Jest bardzo smaczna, ale oczywiście chowa się przy Twojej ;)

  5. 6 kwietnia 2010 o 13:06

    Aniu, skusiłam sie na Twoją paschę, przyznaję jest cudowna !
    Jadłam po raz pierwszy i niespodziewałam się, że tak mi zasmakuje :)
    Będę robić co roku
    Faktycznie wytrącanie się serka to prostota przy dobrym garnku, ale dalej, wzięłam się za ręczne ucieranie masła z serem i nabawiłam sie trzech wielkich pęcherzy na dłoni :D
    robisz to ręcznie ? czy jest jakaś odpowiednia przystawka do miksera ?
    pozdrawiam
    Ewa

  6. 6 kwietnia 2010 o 13:49

    Na początku swojej przygody z paschą ucierałam ją ręcznie w makutrze. Teraz mam duży, stacjonarny mikser (KA) i paschę ucieram, mieszadłem do ciasta, na wolnych obrotach. W zasadzie pascha uciera się sama, a ja tylko dorzucam łyżkę serka co jakiś czas.

  7. ewka
    8 kwietnia 2010 o 12:47

    No to pozostaje mi ucieranie ręczne :)
    KA dalej w marzeniach
    dzięki raz jeszcze

    • Ania
      8 kwietnia 2010 o 12:56

      Zwykłym mikserem ręcznym też dasz radę. Tylko nie na maksymalnych obrotach :)

  8. 8 lutego 2011 o 21:49

    Z takiej ilości składników jak duża pascha wychodzi? Czy na 14-ście osób wystarczy? Może lepiej zrobić z podwójnej lub potrójnej porcji? Ania

    • Ania
      9 lutego 2011 o 08:28

      Na 14 osób proponuje potrójną porcję :)

  9. 10 lutego 2011 o 10:46

    Dziękuję za odpowiedź. ania

  10. ma rysia
    23 marca 2014 o 17:29

    Tradycja nakazuje przyrządzać paschę na Wielkanoc. Na Boże Narodzenie pierniki i makowce.
    Trzymajmy się tradycji i nie mieszajmy w głowach młodszemu pokoleniu.
    Z wielkim szacunkiem dla całej wspaniałej twórczości na tym blogu, pozostaję wierną fanką.

Leave reply

*

Back to Top