- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Drożdżowe kwiatki

Posted By Ania On 10 kwietnia 2011 @ 19:53 In ciasteczka,drożdżowe | 18 Comments

Przepis na drożdżowe kwiatki znalazłam w gazetce „Lubię gotować”. Musiałam go jednak trochę zmodyfikować bo po połączeniu składników ciasto było bardzo tłuste, ociekało masłem. Kiedyś piekłam słodkie bułki – też z takiego tłustego ciasta – i nie było smaczne, duża zawartość tłuszczu nie pozwoliła bułkom wyrosnąć i były zbite i mało puszyste. Przepis na drożdżowe kwiatki podam w oryginale i zaznaczę jakie zmiany wprowadziłam.

 

DROŻDŻOWE KWIATKI

 

250 g mąki

30 g świeżych drożdży

100 g masła

1 łyżka oleju słonecznikowego

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 żółtka

3 łyżki mleka

szczypta soli

 

Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami ciepłego mleka, 3 łyżkami mąki i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, esencją waniliową i szczyptą soli.

Mąkę przesiewamy, do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, roztopione (przestudzone) masło i olej.

Ze wszystkich składników zarabiamy ciasto.

(po zarobieniu składników, gdy okazało się za tłuste, dodałam do ciasta jeszcze:

1 1/4 szklanki mąki

1/4 szklanki mleka

1 całe jajko)

Ciasto wyrabiamy do chwili gdy będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy krążki o średnicy 6 cm. Każdy krążek nacinamy w kilku miejscach nadając mu kształt kwiatka. Układamy kwiatki na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciastka można przed pieczeniem posmarować białkiem.

Kwiatki pieczemy w temperaturze 170  stopni C do chwili aż wierzch lekko się zezłoci.

Po upieczeniu, na środku kwiatka, zaznaczamy środek nakładając czekoladę lub trochę powideł, dżemu – co kto lubi. Ja dodatkowo posypałam kwiatki cukrem pudrem.

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.