Lukrowe zawieszki na choinkę

Zawieszki powstały jako „produkt uboczny” lukrowania pierników :). Delikatne i koronkowe. W zasadzie chyba zbyt delikatne bo dwie zawieszki nie wytrzymały bezpośredniej konfrontacji z naszą kotką Tosią :)
Zawieszki robi się bardzo prosto. Lukier powinien być trochę bardziej gęsty niż do lukrowania pierniczków. Na pergaminie rysujemy czarnym pisakiem dowolny wzór, przewracamy pergamin na drugą stronę, tak aby wzór był na jego spodniej stronie (mazak może zabarwić lukier). Wyciskamy lukier na pergamin, odstawiamy do wysuszenia.

1585

zawieszki z lukru3

zawieszki z lukru4

44 comments

  1. 26 listopada 2009 o 10:20

    Wow,!
    Jestem pod wrażeniem. Jakie delikatniutkie, piękne!
    Pozdrawiam:)

  2. 26 listopada 2009 o 10:21

    Aż mi dech zaparło z wrażenia! cudowne!

  3. 26 listopada 2009 o 10:26

    Świetne są! Ale u mnie takie piękne słodkości to nie na choinkę a na stół od razu ;D

  4. 26 listopada 2009 o 10:32

    Piękne to za mało powiedziane – to taka precyzyjna zegarmistrzowska robota. Wyglądają jak koronki – przepiękne :)

    serdecznie pozdrawiam

  5. 26 listopada 2009 o 10:49

    Wyglądają jakby pani zima stworzyła je śniegu.

  6. 26 listopada 2009 o 11:14

    Twoje ozdoby choinkowe, pierniczki, domina są niesamowite! i nie jest to zwykłe lukrowanie

    Naprawdę jestem pod wrażeniem co można zrobic!

  7. 26 listopada 2009 o 11:33

    Swietny pomysl. Choinka tak przystrojona musi wygladac pieknie.

  8. 26 listopada 2009 o 11:51

    Przecudowne i takie delikatne

  9. 26 listopada 2009 o 11:56

    O matko, co za cudenka! Mowe i odjelo na ich widok. Sliczne sa :)

  10. Koczes
    26 listopada 2009 o 12:15

    Ania!Szok! Jak je zrobiłaś szalona kobieto????to musiało być bardzo trudne!szok!ściskam cie ciepło:D

  11. Kasiek
    26 listopada 2009 o 13:21

    cuda !!!

  12. 26 listopada 2009 o 13:46

    wow! niesamowicie piękne te lukrowane ozdóbki:) świetny pomysł:)

  13. 26 listopada 2009 o 14:00

    Proste, genialne, piękne! Dziękuję za podzielenie się pomysłem:-)

  14. leloop
    26 listopada 2009 o 14:18

    przysiadlam z wrazenia, juz myslalam, ze po bakerlady
    nic nie jest w stanie mnie zaskoczyc :)
    CUDA, CUDA, CUDA
    precyzja szwajcarskiego zegarka niech sie schowa

  15. 26 listopada 2009 o 14:53

    dobra powiem tak, szczęka mi opadła .. są cudne .. wypróbuję :) dziękuję !

  16. 26 listopada 2009 o 16:00

    Piękne!
    Wkrótce będę robiła pierniczki z pewnością spróbuję zrobić zawieszki!

    Super!

  17. 26 listopada 2009 o 17:14

    Wow! jestem pod wielkim wrażeniem. :)

  18. 26 listopada 2009 o 17:39

    Bardzo ładne, ale wydaje mi się, że najmniejsze potrącenie ich na choince skończy się ich zniszczeniem

  19. 26 listopada 2009 o 18:17

    Zawieszki są faktycznie delikatne ale nie aż tak bardzo jakby się mogło wydawać. Lukier jak zastygnie jest bardzo twardy. „Produkcja” zawieszek nie jest skomplikowana, chyba nawet łatwiejsza od lukrowania pierniczków. Trzeba tylko pamiętać żeby lukier był bardziej gęsty niż ten do lukrowania pierników. Próbujcie :) jak się nie uda za pierwszym razem to za trzecim Wasze zawieszki będą jak z żurnala :)

  20. 26 listopada 2009 o 20:55

    great idea!!! I think i’ll do with my daughters for our christmas tree…. thanks

  21. 26 listopada 2009 o 21:48

    Cudowne! Muszę je wypróbować w tym roku, bo efekt jest piorunujący.
    Dodaje do ulubionych :)

  22. 26 listopada 2009 o 21:55

    These are soooo beautiful!

  23. 26 listopada 2009 o 22:21

    Oh how sweet!!

  24. 27 listopada 2009 o 11:25

    Bardzo lubię tę technikę. Można w ten sposób robić również trójwymiarowe ozdoby. A Twoje bombeczki są prześliczne!

  25. 27 listopada 2009 o 11:59

    gorgeous!!! just beautiful. (I posted a link to your site on my column at ediblecrafts.craftgossip.com) Thank you for sharing!

  26. 27 listopada 2009 o 14:28

    Those ornaments are so beautiful!

  27. 27 listopada 2009 o 18:57

    These are original and so beautiful!

  28. 28 listopada 2009 o 00:23

    So pretty, Imight have to buy a small tree jsut so i can make some of these!

  29. Monica
    28 listopada 2009 o 18:11

    A w jakiej proporcji należy robić lukier?

  30. 30 listopada 2009 o 05:16

    These are so pretty, what a neat idea. I’ll be linking up for sure :)

  31. 1 grudnia 2009 o 22:08

    Bardzo ładne, oryginalne i pierwszy raz widzę. :-))

  32. 3 grudnia 2009 o 02:04

    Beautiful. You could do some like this with chocolate too….as long as they don’t melt!

  33. 7 grudnia 2009 o 18:24

    They are so beautiful and ornamental. Thanks for a great idea. I made these during the weekend and here`s a link to my blog if you would like to check them out :) http://inspiredfoodie-josipa.blogspot.com/2009/12/christmas-tree-ornaments-made-from.html

  34. Monica
    12 grudnia 2009 o 19:49

    Aniu! Jakie są proporcje tego lukru?!

  35. 21 grudnia 2009 o 19:53

    Aniu, przywiatam sie, bo chyba jeszcze mnie tu nie bylo. Napisze krotko i malo oryginalnie: jestem oczarowana Twym lukrem, pozwole sobie Cie zalinkowac u mnie, bo naprawde jestem pod ogromnym wrazeniem!
    Pozdrawiam :-)

  36. 24 grudnia 2009 o 22:49

    Aniu!
    One są prześliczne!
    Prawdziwie świątecznych i lukrowanych (hehe) świąt dla Ciebie i Twoich bliskich:*

  37. Bobe Majse
    20 stycznia 2010 o 14:07

    Ach! Pomysł, wykonanie. Aż nie mogę uwierzyć, że to lukier ;)

  38. MajaLena
    14 listopada 2010 o 20:01

    pozwól, że ściągnę od Ciebie kilka pomysłów :)… Nadchodzi czas pierników i innych cudeniek… Uwielbiam ten czas :)

    Pozdrawiam serdecznie..

  39. 28 listopada 2011 o 16:16

    Czy możesz zdradzić, jakiego narzędzia użyłaś do wyciskania lukru? :-)

    • Ania
      28 listopada 2011 o 16:17

      Pergaminu zwiniętego w rożek.

  40. 5 grudnia 2011 o 13:01

    Pergamin to jest papier do pieczenia czy papier śniadaniowy? A jeśli to pierwsze, to czym sklejasz rożek i jakiej firmy jest papier?

    • Ania
      5 grudnia 2011 o 14:01

      Do lukrowania używam papieru różnych firm, ważne żeby był mocno woskowany bo wtedy nie rozmiękcza go lukier. Doskonale nadaje się brązowy papier do pieczenia. Rożka niczym nie sklejam.

  41. 7 grudnia 2011 o 15:19

    Dziękuję za pomoc :-)
    Zawsze miałam kłopot ze sklejaniem – taśma klejąca się nie ima woskowanego. Spróbuję poskładać tak, żeby sklejanie nie było potrzebne :-)

  42. 23 marca 2012 o 09:38

    Po prostu piękne :)

Leave reply

*

Obrazek w treści komentarza (opcjonalnie)

Back to Top