Lukrowe zawieszki na choinkę

Zawieszki powstały jako “produkt uboczny” lukrowania pierników :). Delikatne i koronkowe. W zasadzie chyba zbyt delikatne bo dwie zawieszki nie wytrzymały bezpośredniej konfrontacji z naszą kotką Tosią :)
Zawieszki robi się bardzo prosto. Lukier powinien być trochę bardziej gęsty niż do lukrowania pierniczków. Na pergaminie rysujemy czarnym pisakiem dowolny wzór, przewracamy pergamin na drugą stronę, tak aby wzór był na jego spodniej stronie (mazak może zabarwić lukier). Wyciskamy lukier na pergamin, odstawiamy do wysuszenia.

1585

zawieszki z lukru3

zawieszki z lukru4

44 comments

  1. 26 November 2009 at 10:20

    Wow,!
    Jestem pod wrażeniem. Jakie delikatniutkie, piękne!
    Pozdrawiam:)

  2. 26 November 2009 at 10:21

    Aż mi dech zaparło z wrażenia! cudowne!

  3. 26 November 2009 at 10:26

    Świetne są! Ale u mnie takie piękne słodkości to nie na choinkę a na stół od razu ;D

  4. 26 November 2009 at 10:32

    Piękne to za mało powiedziane – to taka precyzyjna zegarmistrzowska robota. Wyglądają jak koronki – przepiękne :)

    serdecznie pozdrawiam

  5. 26 November 2009 at 10:49

    Wyglądają jakby pani zima stworzyła je śniegu.

  6. 26 November 2009 at 11:14

    Twoje ozdoby choinkowe, pierniczki, domina są niesamowite! i nie jest to zwykłe lukrowanie

    Naprawdę jestem pod wrażeniem co można zrobic!

  7. 26 November 2009 at 11:33

    Swietny pomysl. Choinka tak przystrojona musi wygladac pieknie.

  8. 26 November 2009 at 11:51

    Przecudowne i takie delikatne

  9. 26 November 2009 at 11:56

    O matko, co za cudenka! Mowe i odjelo na ich widok. Sliczne sa :)

  10. Koczes
    26 November 2009 at 12:15

    Ania!Szok! Jak je zrobiłaś szalona kobieto????to musiało być bardzo trudne!szok!ściskam cie ciepło:D

  11. Kasiek
    26 November 2009 at 13:21

    cuda !!!

  12. 26 November 2009 at 13:46

    wow! niesamowicie piękne te lukrowane ozdóbki:) świetny pomysł:)

  13. 26 November 2009 at 14:00

    Proste, genialne, piękne! Dziękuję za podzielenie się pomysłem:-)

  14. leloop
    26 November 2009 at 14:18

    przysiadlam z wrazenia, juz myslalam, ze po bakerlady
    nic nie jest w stanie mnie zaskoczyc :)
    CUDA, CUDA, CUDA
    precyzja szwajcarskiego zegarka niech sie schowa

  15. 26 November 2009 at 14:53

    dobra powiem tak, szczęka mi opadła .. są cudne .. wypróbuję :) dziękuję !

  16. 26 November 2009 at 16:00

    Piękne!
    Wkrótce będę robiła pierniczki z pewnością spróbuję zrobić zawieszki!

    Super!

  17. 26 November 2009 at 17:14

    Wow! jestem pod wielkim wrażeniem. :)

  18. 26 November 2009 at 17:39

    Bardzo ładne, ale wydaje mi się, że najmniejsze potrącenie ich na choince skończy się ich zniszczeniem

  19. 26 November 2009 at 18:17

    Zawieszki są faktycznie delikatne ale nie aż tak bardzo jakby się mogło wydawać. Lukier jak zastygnie jest bardzo twardy. “Produkcja” zawieszek nie jest skomplikowana, chyba nawet łatwiejsza od lukrowania pierniczków. Trzeba tylko pamiętać żeby lukier był bardziej gęsty niż ten do lukrowania pierników. Próbujcie :) jak się nie uda za pierwszym razem to za trzecim Wasze zawieszki będą jak z żurnala :)

  20. 26 November 2009 at 20:55

    great idea!!! I think i’ll do with my daughters for our christmas tree…. thanks

  21. 26 November 2009 at 21:48

    Cudowne! Muszę je wypróbować w tym roku, bo efekt jest piorunujący.
    Dodaje do ulubionych :)

  22. 26 November 2009 at 21:55

    These are soooo beautiful!

  23. 26 November 2009 at 22:21

    Oh how sweet!!

  24. 27 November 2009 at 11:25

    Bardzo lubię tę technikę. Można w ten sposób robić również trójwymiarowe ozdoby. A Twoje bombeczki są prześliczne!

  25. 27 November 2009 at 11:59

    gorgeous!!! just beautiful. (I posted a link to your site on my column at ediblecrafts.craftgossip.com) Thank you for sharing!

  26. 27 November 2009 at 14:28

    Those ornaments are so beautiful!

  27. 27 November 2009 at 18:57

    These are original and so beautiful!

  28. 28 November 2009 at 00:23

    So pretty, Imight have to buy a small tree jsut so i can make some of these!

  29. Monica
    28 November 2009 at 18:11

    A w jakiej proporcji należy robić lukier?

  30. 30 November 2009 at 05:16

    These are so pretty, what a neat idea. I’ll be linking up for sure :)

  31. 1 December 2009 at 22:08

    Bardzo ładne, oryginalne i pierwszy raz widzę. :-))

  32. 3 December 2009 at 02:04

    Beautiful. You could do some like this with chocolate too….as long as they don’t melt!

  33. 7 December 2009 at 18:24

    They are so beautiful and ornamental. Thanks for a great idea. I made these during the weekend and here`s a link to my blog if you would like to check them out :) http://inspiredfoodie-josipa.blogspot.com/2009/12/christmas-tree-ornaments-made-from.html

  34. Monica
    12 December 2009 at 19:49

    Aniu! Jakie są proporcje tego lukru?!

  35. 21 December 2009 at 19:53

    Aniu, przywiatam sie, bo chyba jeszcze mnie tu nie bylo. Napisze krotko i malo oryginalnie: jestem oczarowana Twym lukrem, pozwole sobie Cie zalinkowac u mnie, bo naprawde jestem pod ogromnym wrazeniem!
    Pozdrawiam :-)

  36. 24 December 2009 at 22:49

    Aniu!
    One są prześliczne!
    Prawdziwie świątecznych i lukrowanych (hehe) świąt dla Ciebie i Twoich bliskich:*

  37. Bobe Majse
    20 January 2010 at 14:07

    Ach! Pomysł, wykonanie. Aż nie mogę uwierzyć, że to lukier ;)

  38. MajaLena
    14 November 2010 at 20:01

    pozwól, że ściągnę od Ciebie kilka pomysłów :)… Nadchodzi czas pierników i innych cudeniek… Uwielbiam ten czas :)

    Pozdrawiam serdecznie..

  39. 28 November 2011 at 16:16

    Czy możesz zdradzić, jakiego narzędzia użyłaś do wyciskania lukru? :-)

    • Ania
      28 November 2011 at 16:17

      Pergaminu zwiniętego w rożek.

  40. 5 December 2011 at 13:01

    Pergamin to jest papier do pieczenia czy papier śniadaniowy? A jeśli to pierwsze, to czym sklejasz rożek i jakiej firmy jest papier?

    • Ania
      5 December 2011 at 14:01

      Do lukrowania używam papieru różnych firm, ważne żeby był mocno woskowany bo wtedy nie rozmiękcza go lukier. Doskonale nadaje się brązowy papier do pieczenia. Rożka niczym nie sklejam.

  41. 7 December 2011 at 15:19

    Dziękuję za pomoc :-)
    Zawsze miałam kłopot ze sklejaniem – taśma klejąca się nie ima woskowanego. Spróbuję poskładać tak, żeby sklejanie nie było potrzebne :-)

  42. 23 March 2012 at 09:38

    Po prostu piękne :)

Leave reply

*

Obrazek w treści komentarza (opcjonalnie)

Back to Top