U mnie od wczoraj pachnie świętami :). Za oknem pogoda późnojesienna więc taki piernikowy zapach bardzo ociepla atmosferę. Piernik marchwiowo – orzechowy upiekłam z przepisu mojej Mamy. Dla mnie to najsmaczniejszy piernik jaki jadłam. Dodatek marchwi (która zupełnie nie jest wyczuwalna w cieście) sprawia, że piernik jest delikatny i długo zachowuje świeżość. Tegoroczny sezon świąteczny uważam za rozpoczęty :).
5 jajek
450 g mąki pszennej
250 g miodu
3 tarte marchewki (ok. 2 szklanek)
2 łyżki kakao
20 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
1 szklanka cukru
4 łyżki karmelu (lub ciemnej melasy)*
100 g masła
1 szklanka mielonych orzechów
Mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika przesiewamy przez sitko do miski.
Masło ucieramy z cukrem, pod koniec ucierania dodajemy żółtka. Do masy maślano – żółtkowej dodajemy na przemian mąkę z przyprawami, orzechy i marchewkę. Pod koniec ucierania dodajemy miód, karmel i ubitą pianę z białek.
Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Po godzinie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone – czas pieczenia może się zmieniać w zależności od wysokości foremki.
*karmel otrzymujemy podgrzewając na patelni ok. 1/3 szklanki cukru, gdy cukier się roztopi i będzie miał ciemnozłoty kolor dodajemy go do ciasta. Ja zamiast karmelu dodaję ciemną melasę.
wow!
już sezon piernikowy??
:o
trzeba się zabrać do roboty ;)
Aniu,jesteś niesamowita z tymi piernikami i pierniczkami! Juz pierniczki, już tak świątecznie? hehe:D
Niee, no u mnie jeszcze długo tak nie będzie,ale wiesz, chętnie sobie u Ciebie pooglądam i potem będę miała zagwozdkę,który piernik i pierniczki upiec na święta. :)
Śliczne zdjecia u Ciebie. Sciskam Kochana :*
o to jest taka wersja jesienna piernika , bardzo lubię ciasta marchewkowe ,a takie z przyprawami uwielbiam , twoja wersja Aniu wygląda zabójczo pysznie
Majanko ja czekam na święta już od stycznia :) Więc zaczynam najwcześniej jak mogę żeby nie wyjść na wariatkę :)
margot piernik nie tylko wygląda ale i smakuje super :) To mój ulubiony piernik :)
ja już zrobiła pierwszą świąteczną kartkę, więc sezon też uważam za rozpoczęty! lubię ciasto marchewkowe, więc ten przepis z pewnością wypróbuję :) Pozdrawiam!
Na ciasto marchewkowe jest zawsze pora.
Mój syn ma alergie na gluten a jakos po tym ciescie nic mu nie jest. To chyba ta marchewka
Aniu, widzę,że kochasz Boże Narodzenie bardzo, skoro czekasz od stycznia nie na wakacje, a na święta właśnie. Niesamowite to jest:).
Buźka:*
ps. Ja też kocham te święta,ale czekam na nie gdzieś tak od listopada :))
Ja w tym roku świąteczny, piernikowy zapach miałam już w lipcu..:D sąsiedzi mi napachnili jednego wieczoru kiedy stałam na balkonie i też musiałam zrobić.:)
Z przyjemnością podzielę się przepisem, może Ci się spodoba. U mnie w domu piernik ten został wprost pochłonięty.:)
http://zonaswojegomeza.blogspot.com/2011/07/w-kolorze-czekolady-o-zapachu-piernika.html
A Twój piernik marchewkowy z przyjemnością wypróbuję.:)
Pozdrawiam!
Marysia
A u Ciebie jak zwykle smakołyki, aż chce się zaglądać.
pozdrawim i zapraszam do siebie
Szybko rozpoczynasz świąteczne przygotowania;).ale cóż się dziwić,to taki piękny okres,a pierniki uwielbiam,wspaniale się prezentuje!
Nie przepadam za piernikami (pierniczki to co innego ;) ), natomiast kocham ciasta z marchwią.
To zrobię na pewno! :)
Łoooo ale mi ślinka cieknie! No, narobiłaś mi smaka na maxa! :D Piernik zostaje wciągnięty na listę ciast do upieczenia w najbliższym czasie :))
Właśnie zapisałam przepis z adnotacją- koniecznie na święta. Co roku piekę z innego przepisu, ale jeszcze swojego ulubionego nie mam. A ja tak kocham pierniki! Może to będzie to. tylko tej melasy muszę poszukać. Dzięki:)
Aniu , przekonałaś mnie :D
Czekaj czekaj a to przypadkiem nie za wcześnie???
:DDDDD
Zaraz 'za wcześnie’ :) u mnie zawsze pierniki przeganiają babie lato :)
Bardzo chciałabym zrobić to ciasto ale w opisie przygotowania jest błąd „Masło ucieramy z cukrem, pod koniec ucierania dodajemy masło” troche wyszło masło maślane ;D i nie pisze w którym momencie dodajemy jajka?? :)
„Masło ucieramy z cukrem, pod koniec ucierania dodajemy żółtka” – tak ma być :) Już poprawiam :). Faktycznie jakoś zagubiły się jajka w przepisie :). Dziękuję za czujność :)
Bardzo podoba mi się ten piernik,ale proszę mi powiedzieć czy on jest wilgotny czy bardziej suchy? i czy można go czymś przełożyć i polać polewą? pozdrawiam
Piernik jest wilgotny ale dosyć pulchny, nie jest ciężki (jak np. keks). Można go przełożyć np. powidłami albo inną dowolną masą. Można go również polać polewą.
Wygląda przepysznie, na pewno wypróbuję przepis :)
Mam tylko kilka pytań…
Czy ta marchewka ma być starta na najdrobniejszych oczkach ?
Czy mogę melasę(karmel)zastąpić miodem ?
Czy orzechy mogę zastąpić migdałami ?
Pozdrawiam :)
Uwielbiam pierniki, kocham ciasta marchewkowe. Zapisuję sobie do wykonania przed świętami.
O jaki ciekawy piernik :) Takiego jeszcze nie próbowałam. Ale na pewno się na niego skuszę :)
jakiej foremki nalzey uzyc do tego piernika? (wymiary). no i czy wszystkie skladniki trzeba utrzec mikserem czy część z nich tylko wmieszac łyżką???
Wygląda bosko! A powiedz, to jest przepis na dużą keksówke? W jakiej formie piekłaś?
A ja chciałam tylko powiedzieć, ze go upiekłam i jestem nim oczarowana: )jest przepyszny:) Wilgotny, mocno korzenny – taki jak lubię:) Pozdrawiam!
Upiekłam i ja :) bardzo nam smakował!
Zastanawiam się czy można go upiec bez karmelu. Nie mam za bardzo czasu na zrobienie go.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki