- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Wiosenne kwiatki – ciastka kruche – maślane

Posted By Ania On 25 marca 2013 @ 11:28 In ciasteczka,ciasteczka i pierniczki dekorowane lukrem,Wielkanoc | 14 Comments

Dzisiaj kwiatki na przywołanie wiosny :).  Ciastka z tego przepisu piekę zazwyczaj zimą ponieważ po wykrojeniu ciastek trzeba je chłodzić na blaszce. Niestety, w lodówce zwykle mam za mało miejsca, ale zimą wystawiam blachy z ciastkami na balkon. Stąd też wzięła się nazwa tych ciastek “ciastka balkonowe”. A ponieważ piękną zimę mamy tej wiosny to skorzystałam z niskiej temperatury i mogłam schłodzić ciastka na balkonie.

Jeżeli upieczecie ciasteczka na patyku to mogą być wielkanocną dekoracją albo słodkim mini prezentem dla najbliższych.

kruche_maślane_nm2a 

WIOSENNE  KWIATKI – CIASTKA  KRUCHE  MAŚLANE

 

300 g miękkiego masła

1 szklanka cukru pudru

1/2 łyżeczki soli

6 żółtek

2 łyżeczki esencji waniliowej

4 szklanki mąki

 

Z pomocą miksera ucieramy masło z cukrem i solą. Gdy masa będzie jasna i puszysta dodajemy żółtko i wanilię – całość dobrze miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto mieszamy dosyć krótko, tylko na tyle aby składniki dobrze się połączyły. Ciastka wałkujemy (na grubość ok. 2 mm)  od razu na pergaminie, na którym będziemy je piec.  To pozwoli uniknąć przenoszenia wyciętych ciasteczek i zachowają one ładny kształt.  Wycinamy ciasteczka, wyjmujemy skrawki ciasta i teraz bardzo ważne: przed pieczeniem chłodzimy ciastka na blachach – ja wystawiam na 15 minut na balkon (przy ujemnych temperaturach). Można też ciastka chłodzić w lodówce, ale wtedy chłodzimy je około pół godziny. Jeżeli nie schłodzicie ciastek przed pieczeniem to nie będą tak ładnie trzymać kształtów i z ciasta może wytopić się masło.

Jeżeli chcecie upiec ciastka na patyczkach to rozwałkujcie je na ok. 4-5 mm i do surowych ciastek zamocujcie patyczek.

Ciastka pieczemy w temperaturze 190 – 200 stopni, czas pieczenia zależy od wielkości ciastek. Ciastka powinny być lekko rumiane na brzegach, ale nie powinny się zrumienić w całości.

Do ozdobienia ciastek użyłam lukru z TEGO PRZEPISU.
Jak lukrować ciasteczka możecie zobaczyć W TYM WPISIE.
 

kruche_maślane_nm1a

kruche_maślane_nm3a


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.