Jak zrobić lukier?

Często pytacie w mailach i komentarzach jak robię lukier. Kilka razy obiecywałam, że zrobię wpis o robieniu lukru i w końcu się zmobilizowałam :). Oto instrukcja jak zrobić lukier.

Do zrobienia lukru potrzebujemy przesiany cukier puder i białko. Nie da się dokładnie określić proporcji bo ilość cukru, którą trzeba dodać do białka zależy od rodzaju cukru, od tego jak drobno jest zmielony i od wielkości jajek. Najczęściej na jedno białko z dużego jajka (L, XL ) potrzeba około 1 – 1,5 szklanki cukru.

Białko i cukier umieszczamy w misce miksera i mieszadłem (nie rózgą!) UCIERAMY – na wolnych obrotach -  do chwili aż lukier będzie śnieżnobiały a cukier się rozpuści. Aby to sprawdzić rozcieramy odrobinę lukru palcami, jeżeli cukier będzie bardzo wyczuwalny ucieramy jeszcze kilka minut.

Do nakładania lukru przydadzą się drewniane patyczki i pergamin złożony w rożek.  Poza tymi “przyrządami” nie używam nic innego.  Żadnych cudownych wynalazków: szpryc, metalowych końcówek i rękawów cukierniczych.

Lepiej żeby lukier był bardziej gęsty niż rzadki. Zbyt gęsty lukier rozrzedzamy dodając stopniowo po (dosłownie!) 3 – 4 krople wody. Po dodaniu każdej porcji lukier trzeba dokładnie wymieszać. Gdy dodacie za dużo wody to lukier trzeba utrzeć ponownie dodając cukru pudru.

Do barwienia lukru używam barwników w żelu lub bardziej skoncentrowanych – w paście. Takiego barwnika używa się naprawdę niewiele. Wystarczy odrobina na końcu patyczka, która zabarwi lukier na intensywny kolor. Barwniki w paście i w żelu mają jeszcze tą zaletę, że po ich dodaniu lukier nie zmienia konsystencji i nie staje się rzadki tak jak po dodaniu barwników w płynie.

Gotowy lukier nakładamy do pergaminowego rożka, odcinamy końcówkę i lukrujemy. Pamiętajcie, że im rożek mniejszy tym bardziej poręczny i bardziej precyzyjne wzory można nim wylukrować :).

Trudno zrobić zdjęcie naciskając spust migawki jedną ręką a drugą lukrować piernika ale może uda mi się namówić Artura na pomoc w zrobieniu kursu lukrowania :).

70 comments

  1. agka
    10 December 2012 at 18:32

    a można utrzeć takimi końcówkami od miksera a’la świderki

    • Ania
      10 December 2012 at 19:24

      Te świderki są do wyrabiania drożdżowego ciasta i obawiam się, że mogą się nie sprawdzić w ucieraniu lukru. A nie masz takiej płaskiej końcówki, którą mocuje się do tych końcówek do ubijania? Do ucierania majonezu chyba ta końcówka jest? Ta by się nadawała :)

  2. Magda
    14 December 2012 at 21:33

    A ja robię lukier na bazie soku z cytryny, a do lukrowania pierniczków używam strzykawki :)

  3. 16 December 2012 at 14:20

    Zastanawiam się, czy takie pierniczki już polukrowane lukrem z białka mogą długo leżeć? Przepisy i blog rewelacja! Właśnie dekoruję pierniczki :)

  4. 19 December 2012 at 19:37

    dziękuje za przepis

  5. EDEK
    21 December 2012 at 17:08

    nie mam takiej końcówki do majonezu do miksera. ucierać ręcznie a może w blenderze spróbować?

  6. 23 December 2012 at 22:17

    dziękuje przepis okazał się bardzo pomocny

    • Ania
      23 December 2012 at 22:39

      Super :) Bardzo się cieszę.

  7. Wiktoria
    27 January 2013 at 15:47

    To jest fajna stronka. Można się dużo nauczyć!!!

  8. KasiaK
    13 December 2013 at 14:41

    dziękuję Pani za wspaniały przpeis na śnieżnobiały lukier jak również za kurs krok po kroku lukrowania.
    Dzięki temu już w ubiegłym roku moje pierniczki wyglądały wspaniale!

    Pozdrawiam!

Leave reply

*

Obrazek w treści komentarza (opcjonalnie)

Back to Top