Granola

Zastanawialiście się jaka jest różnica między granolą a musli ?  Niewielka, ale jest :). Granola to musli obtoczone w miodzie i tłuszczu. Tak obtoczone musli opieka się aż będzie powleczone cienką warstwą słodkiej glazury. Ja zrezygnowałam z dodatku tłuszczu i poprzestałam na samym miodzie. Smak granoli możecie sami dowolnie modyfikować, wszystko zależy od gustu zjadającego :). Ja swoją granolę przygotowałam z płatków owsianych błyskawicznych, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, suszonych moreli i suszonej żurawiny.

granola3

 

GRANOLA

 

1/2 szklanki ziaren słonecznika

1/2 szklanki płatków migdałowych

1 szklanka płatków owsianych (ja dałam błyskawiczne)

1/3 szklanki miodu

1/2 szklanki pokrojonych, suszonych moreli

1/2 szklanki suszonej żurawiny

 

Na patelni prażymy słonecznik i płatki migdałowe. Gdy będą bardzo gorące dodajemy miód i płatki owsiane. Prażymy na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Musicie pilnować granoli bo jest bardzo zdradliwa, najpierw przez długi czas się nie rumieni, ale przychodzi taka chwila, że jak się zagapicie to przypiecze się w kilka sekund. Uprażoną granolę wysypujemy na pergamin i gdy ostygnie łączymy ją z suszonymi owocami.

Granolę przechowujemy w szczelnie zamykanym słoiku. Zjadamy z mlekiem, jogurtem lub jako chrupką przekąskę.

 

Wydrukuj przepis

granola1

granola2

8 komentarzy

  1. 3 kwietnia 2013 o 16:15

    Nigdy nie robiłam jej na patelni. Do tej pory zawsze piekłam. Muszę spróbować takiej wersji.

  2. Kasiek
    3 kwietnia 2013 o 16:29

    aż ślinka cieknie :)

  3. Ania
    3 kwietnia 2013 o 16:34

    Na patelni szybciej i bardzo fajnie się ziarna obtaczają w miodzie.

  4. 3 kwietnia 2013 o 17:18

    Pycha! Koniecznie muszę wypróbować bo na patelni dawno nie robiłam :)

  5. 3 kwietnia 2013 o 19:34

    Przepysznie się prezentuje. Też czasami robię sobie taką domową, jest taka smaczna :)

  6. 22 stycznia 2014 o 17:06

    Zwykle robiłam granole w piekarniku, ale zanspirowałaś mnie i ty razem przygotuję na patelni – zobaczymy różnicę :)

  7. 8 maja 2018 o 15:09

    A można miód zastąpić tu czymś innym? Bo fajne to jest, ale niestety marnują się cenne właściwości miodu i zostaje sam cukier :(

    • Ania
      5 lipca 2018 o 08:13

      Jeżeli miód jest płynny to można ostudzić płatki do temperatury ok 40 stopni i wtedy właściwości miodu zostaną zachowane.

Leave reply

*

Back to Top