Bezy kawowe z czekoladą

Mini beziki kawowo – czekoladowe. Będą wyglądały bardzo dekoracyjnie na świątecznym stole. Mogą też znaleźć się w świątecznych, ciasteczkowych paczkach prezentowych. Im mniejsze tym bardziej urocze. Najlepsze takie na jeden kęs :).

bezy kawowe z czekoladą_nm3

 

Bezy kawowe z czekoladą

 

2 białka

1 szklanka cukru

2 łyżeczki mocnego naparu kawowego

1 tabliczka gorzkiej czekolady

 

Do dużej, metalowej miski wsypujemy cukier, dodajemy białka. Mieszamy przez chwilę żeby białka lekko się spieniły. Umieszczamy miskę w kąpieli wodnej i zaczynamy ubijać mikserem na średnich obrotach. Masę ubijamy dość długo – około 15 minut. Podczas ogrzewania trzeba uważać żeby temperatura białek nie była zbyt wysoka bo białka się ugotują :). Gdy cukier się rozpuści, a masa zwiększy objętość zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej, dodajemy napar kawowy i zwiększamy prędkość miksera na największe obroty. Ubijamy przez chwilę aż masa stanie się bardzo sztywna, gęsta i lśniąca.

Do ubijania białek NIE dodajemy soli!!! O ubijaniu białek możecie przeczytać w TYM WPISIE.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę formując małe beziki. Blachę można wyłożyć pergaminem, a najlepiej piec bezy na macie do pieczenia wtedy nie przywierają i same spadają z maty po upieczeniu. Bezy pieczemy, a właściwie suszymy w temperaturze ok. 100-110 stopni przez 1,5 godziny.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę (możecie też rozpuścić czekoladę w kuchence mikrofalowej). Ostudzone beziki zanurzamy podstawą w letniej czekoladzie i sklejamy po dwie sztuki.

 

Wydrukuj przepis

bezy kawowe z czekoladą_nm2

bezy kawowe z czekoladą_nm1

One comment

  1. 11 grudnia 2014 o 11:30

    Mniam wyglądają obłędnie!! Jeszcze nigdy takie ładne beziki mi nie wyszły.

Leave reply

*

Back to Top