Odrywane bułeczki z jagodami i wiśniami

Dawno już nie piekłam drożdżowego ciasta, ale ponieważ sezon owocowy w pełni postanowiłam to zmienić i upiekłam ‘odrywane’ bułeczki. Część bułeczek nadziałam jagodami,  część wiśniami. Ciasto upiekłam w tortownicy posypując bardzo obficie kruszonką.

 

BUŁECZKI  DROŻDŻOWE  z  KRUSZONKĄ

 

400 g mąki pszennej

40 g świeżych drożdży

2 jajka

3 łyżki cukru pudru

60 g masła

ok. 1/2 szklanki letniego mleka

1,5 szklanki jagód, wiśni lub innych owoców

na kruszonkę:

50 g masła

50 g cukru kryształu

100 g mąki

 

Drożdże wkładamy do miski miksera, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy połowę mleka, 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżkę mleka. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy rozczyn mocno wyrośnie dodajemy, do miski, pozostałe składniki ciasta: resztę mąki i cukru, jajka, roztopione masło. Gdyby ciasto  było zbyt zwarte dodajemy też pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto mikserem na wolnych obrotach. Ja wyrabiałam dosyć długo, około 15 – 20 minut. Ciasto ma być lśniące, gładkie i elastyczne. Powinno też być dosyć luźne, ale nie klejące.

Owoce przed nałożeniem do ciasta dobrze jest oprószyć lekko mąką wówczas podczas pieczenia nie wycieknie z nich sok,

Miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość nabieramy ręką porcję ciasta i rozpłaszczamy na okrągły placek o grubości około 0,5 cm. Na środek ciasta nakładamy owoce (jeżeli lubicie słodkie nadzienie można na owoce wsypać cukier) zlepiamy ciasto i układamy w formie zlepieniem do dołu. Układamy bułeczki w formie w odległości około 2 cm od siebie. W czasie ostatniego wyrastania ciasto wypełni całą formę. Po ułożeniu wszystkich bułeczek odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.

 

Kruszonka:

 

Masło rozcieramy z mąką i cukrem. Wyrabiamy przez chwilę palcami aż powstaną drobne okruchy.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i obficie posypujemy kruszonką.

Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto z podanych proporcji zapełnia tortownicę o średnicy 26 cm.

 

Wydrukuj przepis


4 komentarze

  1. 20 lipca 2012 o 22:53

    Piękne to ciacho i pełne owoców :) Wspaniałe !

  2. 24 lipca 2012 o 15:45

    A mi ostatnio już od jakiegoś czasu po głowie chodzą dokładnie takie bułeczki – te są przepyszne – aż ślinka ciekanie jak się na anie patrzy muszę takie zrobić :)

  3. 24 lipca 2012 o 22:43

    Mmm na śniadanko bym zjadła;)

  4. 26 czerwca 2014 o 22:14

    Coś dla mnie! Wyglądają naprawdę smacznie.

Leave reply

*

Back to Top