Dzisiaj kwiatki na przywołanie wiosny :). Ciastka z tego przepisu piekę zazwyczaj zimą ponieważ po wykrojeniu ciastek trzeba je chłodzić na blaszce. Niestety, w lodówce zwykle mam za mało miejsca, ale zimą wystawiam blachy z ciastkami na balkon. Stąd też wzięła się nazwa tych ciastek „ciastka balkonowe”. A ponieważ piękną zimę mamy tej wiosny to skorzystałam z niskiej temperatury i mogłam schłodzić ciastka na balkonie.
Jeżeli upieczecie ciasteczka na patyku to mogą być wielkanocną dekoracją albo słodkim mini prezentem dla najbliższych.
300 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
6 żółtek
2 łyżeczki esencji waniliowej
4 szklanki mąki
Z pomocą miksera ucieramy masło z cukrem i solą. Gdy masa będzie jasna i puszysta dodajemy żółtko i wanilię – całość dobrze miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto mieszamy dosyć krótko, tylko na tyle aby składniki dobrze się połączyły. Ciastka wałkujemy (na grubość ok. 2 mm) od razu na pergaminie, na którym będziemy je piec. To pozwoli uniknąć przenoszenia wyciętych ciasteczek i zachowają one ładny kształt. Wycinamy ciasteczka, wyjmujemy skrawki ciasta i teraz bardzo ważne: przed pieczeniem chłodzimy ciastka na blachach – ja wystawiam na 15 minut na balkon (przy ujemnych temperaturach). Można też ciastka chłodzić w lodówce, ale wtedy chłodzimy je około pół godziny. Jeżeli nie schłodzicie ciastek przed pieczeniem to nie będą tak ładnie trzymać kształtów i z ciasta może wytopić się masło.
Jeżeli chcecie upiec ciastka na patyczkach to rozwałkujcie je na ok. 4-5 mm i do surowych ciastek zamocujcie patyczek.
Ciastka pieczemy w temperaturze 190 – 200 stopni, czas pieczenia zależy od wielkości ciastek. Ciastka powinny być lekko rumiane na brzegach, ale nie powinny się zrumienić w całości.
Do ozdobienia ciastek użyłam lukru z TEGO PRZEPISU.
Jak lukrować ciasteczka możecie zobaczyć W TYM WPISIE.
Cudne wyszły Ci te ciasteczka. Aż szkoda ich jeść :)
Ach jakie cudne! :}
Chciałam zapytać czy nie wkradł się tutaj mały błąd ;) „Jeżeli chcecie upiec ciastka na patyczkach to rozwałkujcie je na ok. 4-5 cm i d surowych ciastek zamocujcie patyczek.” cm czy mm.
no jasne, że mm :) już poprawiam :)
woooooooooooooooooooooow GENIALNE!!!
ps czy tam nie chodziło o 4-5 mm ???
tak, tak już zmienione :)
Aniu,takie kwiatki na pewno przywołają wiosnę. Są urocze!:)
Cudna! Wygląda pięknie, nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia :)
Jesteśmy pod wrażeniem ! :)
Śliczne
Zapraszam z kolorowymi łakociami do mojego konkursu z okazji Dnia Dziecka http://piernikowa-chata.blogspot.com/2013/05/konkurs-z-beetlebitspl-sodki-dzien.html
Proszę o pomoc. Czy jak chcę zrobić ciastka maślane na patyczku z nadzieniem czekoladowym (roztopiona czekolada z masłem) to mogę piec tak od razu ciastka a w nich nadzienie, czy zastosować wpierw pieczenie 'na ślepo’? Dopiero się uczę i chcę zrobić mamie niespodziankę, ale boję się, że ciasto się rozpłynie, albo jeszcze nie wiem co, a szkoda mi składników marnować. Będę wdzięczna za szybką odpowiedź :)
*kremówką, czekolada z śmietanką kremówką, nie masłem ^^”
Nie bardzo wiem o co chodzi z tym nadzieniem. Ciastka z tego przepisu są bez nadzienia. Możesz upiec ciasteczka i po upieczeniu składać po dwa, łącząc je nadzieniem z czekolady i kremówki. Takie nadzienie, o jakim piszesz (czyli czekolada z kremówką) nie nadaje się do pieczenia bo temperatura roztopi czekoladę i wypłynie ona z ciastek.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki