Focaccia (2)

Dla utrzymania względnej równowagi pomiędzy słodkim i słonym upiekłam focaccię. Focaccia to pyszny (włoski) placek, który zjadamy maczając go w oliwie. Placek powinien być dość cienki, ja niestety włożyłam ciasto do zbyt malej formy i urósł trochę za bardzo, ale nie stracił z tego powodu na walorach smakowych więc nie ma dramatu :). To też dowód na to, że nie zawsze wszystkie wypieki wychodzą mi idealnie tak jak sobie zaplanuję :).

foccacia żytnia_nm4 

FOCACCIA

 

1 szklanka ciepłej wody

30 g świeżych drożdży

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki żytniej (1850)

1/4 szklanki oliwy

1 łyżeczka soli

szczypta cukru

do posmarowania ciasta: 3 łyżki oliwy, świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczka posiekanego (świeżego) rozmarynu, 1 roztarty ząbek czosnku.

 

Wodę wlewamy do miski miksera, dodajemy rozkruszone drożdże, wsypujemy szczyptę cukru i dwie łyżki mąki. Odstawiamy na kilkanaście minut. Gdy rozczyn urośnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być luźne, gładkie i elastyczne, gdyby było zbyt gęste można dodać nieco więcej wody. Odstawiamy ciasto żeby podrosło. Gotowe ciasto wykładamy do formy, ja piekłam w kwadratowej formie o boku 24 cm. Jeżeli chcecie  by Wasza focaccia była niższa musicie użyć większej blaszki. Ciasto rozprowadzamy równomiernie w formie, najlepiej zrobić to natłuszczonymi rękami. Na powierzchni ciasta robimy palcem dziurki. Focaccię smarujemy oliwą z przyprawami.

Pieczemy w temperaturze 190 – 200 stopni przez  30-40 minut, gdy placek zaczyna rumienić się na brzegach wyjmujemy go z pieca.

 

Wydrukuj przepis

foccacia żytnia_nm1

foccacia żytnia_nm5

foccacia żytnia_nm2

2 komentarze

  1. 20 kwietnia 2013 o 13:50

    Jeszcze nie miałam okazji zrobić focacci, ale teraz zrobię na pewno! Przepis świetny, a zdjęcia smaczne! :)
    [image=534647_502585203092895_1753563655_a.jpg]

  2. 20 kwietnia 2013 o 15:29

    pięknie to wygląda :)

Leave reply

*

Back to Top