Smażone gruszki z sosem toffi

Szybki deser, który nie wymaga odpalania piekarnika w taki upał jak dzisiaj. Wystarczą gruszki, wiśnie z likieru lub kompotu, kruche ciasteczka, kilka chwil by przygotować deser i gotowe! :).

gruszki z toffi_nm-5a

 

SMAŻONE GRUSZKI Z SOSEM TOFFI

 

6 połówek gruszek bez gniazd nasiennych (mogą być świeże – wtedy koniecznie miękkie – lub z kompotu)

6 wiśni z likieru (lub z kompotu)

3 dowolne kruche ciasteczka

3 łyżki płatków migdałowych

sos toffi (ja wykorzystałam sos z TEGO PRZEPISU )

łyżka masła

 

Ciasteczka i płatki migdałowe miksujemy blenderem na okruchy (możecie też utłuc je w moździerzu albo rozkruszyć wałkiem do ciasta).
Na teflonowej (albo ceramicznej) patelni rozgrzewamy masło. Połówki gruszek wykładamy na patelnię (wypukłą stroną do góry). W czasie smażenia lekko potrząsamy patelnią, gruszek nie przewracamy! Sprawdzamy czy gruszki lekko się zrumieniły, jeżeli tak to wykładamy je na talerz.

Ciepłe gruszki polewamy sosem toffi. Do wgłębienia po gniazdach nasiennych wkładamy wiśnie. Wierzch gruszek posypujemy okruchami migdałów i ciasteczek.

 

Wydrukuj przepis

gruszki z toffi_nm-7a

6 komentarzy

  1. 10 czerwca 2014 o 12:23

    mmmmniam…. =D

  2. 10 czerwca 2014 o 13:03

    tak po oczach człowiekowi …….pycha :D

  3. 10 czerwca 2014 o 13:43

    pyszności zjadłabym takie:)

  4. 10 czerwca 2014 o 14:57

    pysznie wygląda chyba wypróbuję ten przepis:) :) :) :)

  5. Anna Gawliczek via Facebook
    10 czerwca 2014 o 16:01

    obłęd :D

  6. 11 czerwca 2014 o 05:37

    Polecam, bo mało roboty i pyszne! :)

Leave reply

*

Back to Top