Nie, nie jestem zagorzałym fanem piłki nożnej. Przeciwnie, nie mogę zrozumieć co faceci widzą w tej piłce. Pomysł wykonania ciasteczek z logo klubu piłkarskiego Ruch Chorzów podsunęły mi koleżanki z zaprzyjaźnionego Wydziału Kultury i Sportu.
Do upieczenia ciastek wykorzystałam ciasto kruche z przepisu Michela Roux z książki Ciasta. Ja ozdobiłam je lukrem ale same ciasteczka, bez lukru, są bardzo smaczne – maślane, kruche i słodkie.
250 g mąki tortowej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Masło wyjmujemy na kilka minut z lodówki, kroimy w kostkę. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Z mąki usypujemy na stolnicy kopiec, w środku robimy wgłębienie. Do wgłębienia wkładamy masło, wsypujemy cukier puder i sól. Czubkami palców zagniatamy szybko ciasto. Gdy mieszanina mąki i masła połączy się w duże okruchy dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i foremką wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Nie natłuszczamy pergaminu – ciastka zawierają dużo tłuszczu i nie przywierają podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 6 – 8 minut. Ciasteczka mają mieć jasnozłoty kolor.
Upieczone ciasteczka można ozdobić lukrem ale niekoniecznie.
do takich ciasteczek to potrzeba zdolności manualnych
a ja ich nie mam, szkoda
zapiszę sobie przepis na kruche i spróbuję koniecznie :-)
no no bardzo fajne wyszły :)
Chylę czoła, mnie by chyba i zdolności i cierpliwości brakło. Niesamowicie wyglądają!
Żeby dostać takie ciasteczko mogę nawet zrozumieć co to jest spalony :P
łał! a można liczyć na takie ciacha tyle że Wisełki Kraków? xD
O jakie fantastyczne! Chylę czoła do podłogi, tak mnie zachwyciły,
Łał… Takie coś wylukrować… Jesteś mistrzem :)W życiu bym czegoś takiego nie zrobiła – wyglądają rewelacyjnie po prostu :)
A dobre kruche nie jest złe ;)
jej, ile trzeba cierpliwości i talentu!
Nie przypuszczałam, że ciasteczka będą cieszyły się takim uznaniem :)
Jak Łukasz (magik od szablonu :) ) znajdzie chwilę czasu to powstanie osobny dział z lukrowanymi dyrdymałami :).
Lubię piłkę nożną, a te ciasteczka wyglądają pięknie! Rewelacja!:)
Chylę czoła!
i biję brawo!
idealnie wykonane !
Jak? Czym? Jak długo? I dlaczego? Czy jedli je piłkarze?
Jak można wylukrować tak małe literki? I czym wykrawa się taki kształt ciastek?
Piłka nożna jest mi obojętna, ale miałabym inne okazje do uświetnienia takimi herbatniczkami, gdybym umiała je zrobić!
Nie, piłkarze nie jedli ciastek. Za to z powodzeniem testowali je kibice :).
Ciastka wykrawałam własnoręcznie zrobioną foremką. Wykorzystałam do tego starą, bezkształtną foremkę piernikową.
Świetnie wyglądają :))
To są ciasteczka Oscarowe po prostu! Jak Ty to robisz????
Lukrowanie naprawdę nie jest trudne :)
Zachęcam do prób :)
Pokłony uwielbienia i wielkie brawa ! :)
CUDNE !
Ciasteczka są boskie, zresztą, jak wszystkie wypieki na Twojej stronie. Trafiłam tu przypadkiem, ale nie mogłam się oderwać, masz niesamowite umiejętności,chciałabym umieć piec chociaż w jednej setnej tak dobrze, jak Ty.Zamierzam wykonać podobne ciasteczka dla mojego chłopaka, jest on co prawda fanem Wisły, ale sądzę, że będę w stanie wykonać lukrem krakowskie logo, jestem całkiem dobrą malarką :P Mam jednak pytanie, jak udało Ci się zdobyć/wykonać taki piękny niebieski lukier?
Dzięki :) Lukier barwię barwnikami spożywczymi :)
Super pomysł:)
Hehe :) teraz czas na ciasteczka EURO 2012 :D
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki