Pamiętacie makowiec na biszkopcie pieczony 'do góry nogami’? Pomyślałam, że w ten sam sposób można upiec ciasto ze śliwkami. I udało się :). Ciasto jest bardzo puszyste, nie jest rozmoczone śliwkowym sokiem, dosyć słodkie ale dla amatorów słodkich ciast będzie idealne.
1/2 kg śliwek
3/4 szklanki cukru*
6 łyżek dżemu**
5 jajek
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki.
Na patelni podgrzewamy dżem z cukrem. Gdy cukier się rozpuści i masa zacznie się gotować zestawiamy z palnika i wkładamy na patelnię śliwki przekrojoną częścią w dół. Masa powinna mieć konsystencję karmelu, gdyby była zbyt rzadka trzeba pogotować kilka minut żeby odparowała i zgęstniała. Trzymamy śliwki na patelni 1-2 minuty. Przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia lub foremki silikonowej (ja użyłam silikonowej tortownicy). Śliwki układamy ciasno, przekrojoną częścią w dół, muszą dokładnie przykryć dno formy. Pozostałą na patelni masę cukrowo-dżemową przekładamy na śliwki. Do tego ciasta nie nadaje się zwyczajna tortownica ponieważ sok ze śliwek wycieknie podczas pieczenia. Śliwki odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Gdy piana jest dobrze ubita dodajemy żółtka, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na śliwki. Pieczemy ciasto przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony bo czas pieczenia może się zmienić w zależności od tego jakiej formy użyjecie.
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do przestudzenia. Letnie (nie gorące!!) ciasto przykrywamy talerzem większym niż średnica formy, w którym było pieczone. Odwracamy 'do góry nogami’. Delikatnie zdejmujemy formę.
* jeżeli użyjecie bardzo słodkiego dżemu ilość cukru można zmniejszyć
** ja użyłam kwaśnego dżemu porzeczkowo – wiśniowego
Mniam,wygląda tak pysznie! Wilgotne i jednocześnie mięciutkie. Wspaniałe.
Zjadłabym kawałeczek do kawki.:)
Pozdrowienia Aniu:)
mniam wygląda na proste i pyszne chyba spróbuję zwłaszcza, że jutro mam mieć imieninowych gości :)
Wspaniały! Nie piekłam ze śliwkami ale chętnie się pokuszę :)
wygląda obłędnie
ciekawy przepis i propozycja :) efekt równie zachęcający :)
Jak zwykle wygląda cudownie – zaglądanie tu na głodnego to istna męczarnia.
Przy okazji zostałaś przeze mnie nominowana do One Lovely Blog Award (http://wkuchni.usagi.pl/233/Wyroznienie.html) właśnie przez te okrucieństwo wobec spragnionego słodyczy widza ;)
Pozdrawiam
Witaj. Wyróżniłam Twojego bloga w ramach akcji One Lovely Blog Award ;) Jeśli masz ochotę, to zapraszam do zabawy :)
wygląda nieziemsko, aż ma się od razu ochotę na takie delicje
Wstyd nam ale pochłonęlibyśmy cały sami na jedno posiedzenie ;-) Świetne zdjęcia, dzięki za dodanie, zapraszamy ponownie oczywiście! :)
rewelacja! miałabym ochotę na takie z brzoskwiniami… myślisz, że w zwykłej formie ale wyłożonej papierem do pieczenia wyjdzie czy raczej też przeleci?
w tortownicy przeleci ale jakbyś w zwykłej, nieotwieranej zrobiła to powinno się udać. Możesz też zrobić w naczyniu żaroodpornym :). Nie wykładaj formy papierem bo papier rozmoknie od śliwek :).
Wspaniałe! Miałam tylko zwykłą tortownicę, więc wyłożyłam ją papierem. Powyższe komentarze przeczytałam dopiero wtedy, gdy śliwki czekały już wyłożone na wspomniany papier… Cóż było robić? Zaryzykowałam i upiekło mi się ;-) Nic nie przeciekło, a wyszło niebo w gębie. Mniam!
o to super :) bo obawiałam się, że papier się może od śliwek rozmoczyć :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki