Sernikomania trwa :). Sernik z musem malinowym upiekłam dla Jacka. Był prezentem urodzinowym i słodkim „czymś” do kawy na ogródkowym przyjęciu. Polany musem malinowym cieszył się dużym powodzeniem wśród uczestników imprezy. przygotowując sernik bazowałam na przepisie na sernik krakowski (z kratką). Ciasto kruche przygotowałam tak samo, ale trochę zmieniłam przepis ma masę serową, chciałam żeby sernik był trochę wyższy niż krakowski.
kruche ciasto:
5 żółtek
3 szklanki mąki
250 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera mielonego, w wiaderku
450 g pełnotłustego, zwykłego twarogu
5 łyżek grysiku
5 jajek
1 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki brązowego cukru
wanilia (dałam 1 1/2 łyżeczki pasty waniliowej)
Mus malinowy:
450 g mrożonych malin
2 łyżki soku z cytryny
cukier puder do smaku
Wszystkie składniki kruchego ciasta wkładamy do malaksera i miksujemy przez chwilę aż powstaną duże okruchy ciasta. Wysypujemy ciasto na stolnice i kilkoma ruchami zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki, na około godzinę.
Jeżeli nie macie malaksera to ciasto można przygotować “ręcznie” :). Mąkę z masłem siekamy razem na blacie. Gdy mąka połączy się z masłem dodajemy cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Chwilę jeszcze siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy.
Schłodzone ciasto wałkujemy na placek grubości około 1 cm. Ciasto się trudno wałkuje i przylepia się do wałka, ale gdy rozwałkujecie je między dwoma kawałkami folii spożywczej pójdzie całkiem sprawnie i dodatkowo łatwo będzie je przenieść do tortownicy. Wylepiamy tortownicę (średnica 32 cm) ciastem, nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na 15 minut.
Masa serowa:
W malakserze ucieramy żółtka z cukrem brązowym i kryształem. Gdy masa jest jasna i puszysta dodajemy wanilię i twaróg. Miksujemy aż twaróg dobrze połączy się z masą żółtkową. Dodajemy ser mielony, grysik i wlewamy białka (białek NIE ubijamy!). Miksujemy przez chwilę aż masa się połączy.
Żółtka z cukrem możecie też utrzeć mikserem, a twaróg zmiksować blenderem ręcznym.
Na podpieczone ciasto, od razu po wyjęciu z pieca, wylewamy masę serową.
Maliny rozmrażamy, dodajemy sok z cytryny. Przecieramy maliny z sokiem przez sitko aby pozbyć się pestek. Przetarte maliny przekładamy do rondelka, wsypujemy cukier i podgrzewamy. Doprowadzamy do wrzenia i jeżeli mus jest bardzo luźny ogrzewamy go aż zgęstnieje. Na wierzch sernika wykładamy kilka kleksów musu i patyczkiem mieszamy mus z masą serową kreśląc esy-floresy. Pozostałą część musu zostawiamy i polewamy nim ciasto tuż przed podaniem.
Ciasto pieczemy około godziny w temp 180 stopni.
wspaniały! kiedyś próbowałam upiec taki sernik z esami floresami, ale przy pieczeniu w 180C zaczął mi bulgotać a esy floresy szlag strzelił :/ może była wina sera? mam ochotę na taki sernik jak zrobiłaś dla Jacka :)
to bulgotanie sernika może być spowodowane zbyt wodnistym serem. Ten sernik jest dosyć zwarty i nawet nie wyrasta zbyt mocno w pieczeniu, ale to zasługa zwykłego twarogu i nieubijanych białek.
Zobaczyłam to zdjęcie jeszcze na miniaturze i po prostu oniemiałam.. wygląda przepysznie!
Oj mnie też by smakował:) Pysznie się prezentuje!
i dziękuję za pochwały sernika :)
ależ mi narobiłaś smaka…
sernik to moje ulubione ciasto :)
Witam, mam ochotę zrobić ten serniczek, tylko mam wątpliwości, czy do masy serowej idą tylko białka od jajek z masy serowej, czy też te białka pozostałe z jajek użytych do ciasta- czyli reasumując dajemy białka z 5 czy z 10 jajek???
Białka tylko te z jajek użytych do masy serowej (czyli 5).
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki