Curd malinowy

Uwielbiam maliny! W ogródku czerwienią się na krzakach i już czas najwyższy przygotować coś z malinami. Curd malinowy, lekko kwaskowy, aksamitny – pyszny!

 

curd malinowy_nm1

 

CURD MALINOWY

 

4 żółtka

3/4 szklanki cukru

2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych)

1 mała cytryna

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej*

80 g miękkiego masła

 

Cytrynę dokładnie myjemy, z całej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W małym rondelku umieszczamy wszystkie składniki, stawiamy na bardzo małym ogniu i przez cały czas (!) mieszamy. Dopóki cukier i masło się całkowicie nie rozpuszczą, a żółtka dokładnie nie połączą się z resztą składników nie zostawiajcie masy ani na chwilkę. Gdy przestaniecie mieszać, a żółtka nie będą połączone z pozostałymi składnikami, powstanie słodka jajecznica. Masa w trakcie gotowania ma nieciekawy wygląd, ale efekt końcowy jest wart tego nieustannego mieszania. Gdy wszystkie składniki się połączą, a na powierzchni masy powstaną pierwsze bąbelki z gotowania natychmiast zdejmujemy masę z ognia. Gorącą masę przecieramy przez sito i przekładamy do słoików. Curd przechowujemy w lodówce przez kilka dni.

 
* dodatek skrobi sprawi, że masa się nie zwarzy w czasie gotowania.
 

Wydrukuj przepis

curd malinowy_nm2

7 komentarzy

  1. 13 lipca 2014 o 19:12

    Ależ piękny kolor! Uwielbiam maliny. Taki curd musi smakować cudownie. :)
    Mam też takie słoiczki :)
    Pozdrawiam serdecznie !

  2. 13 lipca 2014 o 20:34

    Piękne zdjęcie:)

    • Ania
      13 lipca 2014 o 21:09

      Dziękuję :)

  3. 14 lipca 2014 o 06:57

    Chyba bym wyjadła cały prosto ze słoiczka ;)

    • Ania
      15 lipca 2014 o 08:48

      Trudno się powstrzymać przed wyjadaniem :)

  4. Alka
    11 sierpnia 2015 o 07:07

    czy z tych proporcji wychodzi taki jeden słoiczek?

    • Ania
      26 sierpnia 2015 o 12:02

      Mnie wyszły dwa słoiczki i jeszcze trochę zostało.

Leave reply

*

Back to Top