Bardzo fajne bułeczki śniadaniowe. Delikatne w smaku, puszyste w środku, z apetycznie chrupiącą skórką. I co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu.
BUŁECZKI Z BIAŁYM SEREM
50 dag mąki
5 – 7 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
150 g białego sera (mielonego – takiego jak do sernika)
5 łyżek letniej wody
Drożdże rozetrzeć z wodą (ja wodę zastąpiłam mlekiem) i dwoma łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż rozczyn trochę wyrośnie. Resztę mąki wymieszać z serkiem i solą. Do mąki z serem dodać rozczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto uformować w kulę i włożyć do miski, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość można formować bułeczki.Ilość podanych składników wystarcza na 20 bułeczek. Bułeczki układać w formie jedna przy drugiej, tak aby w czasie pieczenia połączyły się. Bułeczki nacinamy na krzyż, smarujemy wodą i odstawiamy na 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu bułki bardzo łatwo odrywają się od siebie.
Bułeczki po posmarowaniu wodą (przed pieczeniem) można posypać słonecznikiem, makiem lub sezamem.
ależ apetycznie wyglądają :slini:
tak proste się wydaja do wykonania, ale ja może pozostanę przy kontemplacji :66:
OO da się przerobić na buleczki mmowe :D
da się :) w oryginale jest mąka z pełnego przemiału :) I cieszę się, że Ci smakował mój piernik orkiszowy z „Karuzeli” :)
Kasiek, a Ty się nie oblizuj tylko do pieczenia się bierz :66:
czy ty widziałaś moją krajankę :rotfl: także pieczenie to nie ja niestety :ubaw:
aj tam… jedna krajanka nie przesądza o niczym :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki