Kruche ciasteczka migdałowo – czekoladowe

Przepis na te ciastka znalazłam w starej książce „Ciasta, ciastka, ciasteczka”, trochę go zmodyfikowałam i chyba osiągnęłam  niezły rezultat. Duże kawałki migdałów i czekolady doskonale komponują się z kruchością ciasteczek. Brązowy cukier nadaje im nieco miodowego posmaku. Znikają bardzo szybko :)

migdaowe-z-kawalkami-czekolady-005.jpg

 

CIASTECZKA MIGDAŁOWO – CZEKOLADOWE

 

125 g masła

125 g margaryny

1/3 szklanki białego cukru

1/2 szklanki brązowego cukru

1 jajko

szczypta soli

1 łyżeczka sody

2 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki posiekanych migdałów

tabliczka gorzkiej czekolady posiekanej w drobną kostkę

 

Masło i margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier (biały i brązowy) oraz jajko. Miksujemy jeszcze przez chwilę aż składniki się połączą. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.

Ciasto wkładamy na 20 – 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blachę wykładamy pergaminem. Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki. Rozkładamy na blasze zostawiając niewielkie odstępy.

Pieczemy około 15 minut.

 

Wydrukuj przepis

migdaowe-z-kawalkami-czekolady-006.jpg

7 komentarzy

  1. 29 stycznia 2008 o 20:26

    sliczne ciacha, jestem pod wrazeniem fajne fotki makro :)

  2. Kasiek
    29 stycznia 2008 o 21:03

    nie wiem co lepsze ciasteczka czy zdjęcie :slini:

  3. 30 stycznia 2008 o 10:33

    Super ciasteczka! Ostatnio pieczemy ciacha, a wiec przepis sie przyda :)

  4. 2 lutego 2008 o 13:40

    Ale ładne zdjęcia! :)

  5. rose
    23 grudnia 2008 o 13:54

    A ile tego jajka? jedno?

  6. Ania
    23 grudnia 2008 o 14:11

    jedno :)

  7. Patrycja
    6 lipca 2010 o 09:07

    wyglądają przepysznie i jest to mój ulubiony rodzaj konsystencji ciastek ;))
    ile wychodzi ciastek z tego przepisu?

Leave reply

*

Back to Top