Lemon Curd z brązowym cukrem

Lemon Curd w nowej odsłonie. Biały, rafinowany cukier zastąpiłam brązowym cukrem trzcinowym. Brązowy cukier sprawił, że Lemon Curd nabrał złocistego, karmelowego koloru i delikatnie miodowego posmaku.

lemon curd z brązowym cukrem_nm2 

LEMON  CURD Z BRĄZOWYM CUKREM

 

2 duże cytryny

1 szklanka brązowego cukru trzcinowego

100 gramów masła

4 duże żółtka

1/2 szklanki soku z cytryny

szczypta soli

 

Z jednej cytryny zetrzeć skórkę (tylko żółtą warstwę).  Z  dwóch cytryn wyciskamy sok – powinno go być ok. 1/2 szklanki. W niewielkim rondelku łączymy żółtka z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy sól i skórkę cytrynową. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu do chwili gdy masa zacznie gęstnieć. Dodajemy masło (pokrojone w niewielką kostkę), mieszamy aż masa będzie kremowa i gładka. Gdy krem zacznie się gotować od razu zdejmujemy rondelek z ognia, przecedzamy krem przez sitko i przekładamy do słoiczka. Krem w słoiczku, po schłodzeniu w lodówce, zgęstnieje.

Krem trzymamy w lodówce, można przechowywać go kilka dni.

 

Wydrukuj przepis

lemon curd z brązowym cukrem_nm1

6 komentarzy

  1. 3 czerwca 2015 o 13:35

    Uwielbiam go :) nigdy nie robiłam sama, ale widać, że konsystencja idealna!

  2. 3 czerwca 2015 o 17:50

    Cóż za piękny kolorek!
    :)

  3. Patrycja
    17 czerwca 2015 o 13:56

    Gdzie można dostać takie pojemniczki ? :) Albo te wyższe na smoothie ?

    • Ania
      18 czerwca 2015 o 05:18

      Słoiczki, które „występują” u mnie najczęściej na zdjęciach to słoiczki firmy WECK. Są do kupienia w sklepach internetowych. Niestety, nie są tanie.

  4. ULA
    19 listopada 2017 o 20:17

    Czy taki krem mozna zawekowac w sloiku?

    • Ania
      18 lutego 2018 o 07:22

      Nigdy nie wekowałam kremu, ale myślę, że pasteryzacja przedłuży trochę jego trwałość.

Leave reply

*

Back to Top