Mleko kokosowe – domowe.

Kilka dni temu udało mi się kupić orzechy kokosowe w super cenie. Zastanawiałam się co z nich zrobić i wybór padł na mleko kokosowe. Ostatnio namiętnie miksuję różne koktajle i smoothies i mleko kokosowe jest idealnym dodatkiem do takich napojów.

mleko kokosowe_nm2

 

DOMOWE MLEKO KOKOSOWE

 

2 orzechy kokosowe

2 – 3 szklanki gorącej, przegotowanej wody

 

Orzechy kokosa obieramy. W górnej części skorupy znajdują się trzy ciemniejsze kropki. Skorupa w tych punktach jest miękka. W tych miejscach długim, wąskim nożem (albo korkociągiem) robimy dziurki. Dziurki muszą być dość głębokie, takie aby można było wylać przez nie płyn znajdujący się wewnątrz orzecha. Orzech opróżniamy z płynu (płyn zostawiamy!). Teraz bierzemy do ręki orzech i tępą stroną dużego noża uderzamy zdecydowanie w skorupę. Po kilku uderzeniach skorupa pęknie. Wydobywamy z orzecha miąższ i obieraczką do warzyw usuwamy brązową otoczkę. Miąższ kokosa i płyn z jego wnętrza wkładamy do malaksera i zaczynamy miksować. Gdy kokos będzie dość drobny zaczynamy dolewać wodę. Woda powinna być bardzo gorąca wtedy kokos łatwo się zmiksuje i mleko będzie lepsze, i bardziej zawiesiste. Ja dolałam ok. 2,5 szklanki wody.

Bawełnianą szmatkę (ja użyłam surówki bawełnianej i super się sprawdziła) wkładamy do szerokiego rondla, na szmatkę wykładamy całą masę kokosową, szmatkę zawijamy i odciskamy mleko.

Produktem ubocznym są wiórki kokosowe, które można wykorzystać np. do ciasta :)

Z podanych proporcji uzyskałam blisko litr mleka kokosowego i 2 szklanki wiórków.

Mleko przechowujemy w lodówce.

 

Wydrukuj przepis

mleko kokosowe_nm1

 

5 komentarzy

  1. bachud
    9 maja 2013 o 12:33

    I te wiórki to Ci takie śliczne się zrobiły?! A ciekawe jak długo mniej więcej można takie mleko przechowywać?

  2. Ania
    9 maja 2013 o 18:25

    No wiórki wyszły super drobne :). U mnie mleko stało w lodówce niecałe dwa dni :).

  3. 9 maja 2013 o 22:42

    Cudowne!
    Kokosowe jeszcze przede mną, ale robiłam już migdałowe :)

  4. Olga
    13 maja 2013 o 15:50

    czy takie mleko można wykorzystać do tajskiej zupy?

  5. Ania
    13 maja 2013 o 18:44

    Można :)

Leave reply

*

Back to Top