Krajanka piernikowa z marcepanem

Moi drodzy! Od dzisiaj rusza NaMiotle Kalendarz Adwentowy. Codziennie będzie się uaktywniało nowe okienko, w którym znajdziecie przepis na słodkości, wypieki „na słono” lub tutoriale na wykonanie dekoracji świątecznych.  Będą też wpisy gościnne pewnej sympatycznej blogerki :). Mam nadzieję, że Kalendarz Adwentowy, który dla Was przygotowałam spodoba Wam się i będziecie z niecierpliwością czekać na otwarcie kolejnych okienek. Zaczynamy przepisem na krajankę piernikową z marcepanem.

Kto jeszcze nie zarobił ciasta na piernik dojrzewający to dzisiaj ostatnia szansa. Wprawdzie już trochę późno, ale jak ciasto poleżakuje 3 tygodnie to będzie całkiem smaczne :). Piernik z przepisu na ciasto dojrzewające jest pyszny! Delikatny, miękki i bardzo aromatyczny. Idealnie nadaje się na krajankę z marcepanem i powidłami.

krajanka piernikowa z marcepanem_nm2 

KRAJANKA  PIERNIKOWA  Z MARCEPANEM

 
ciasto piernikowe z tego przepisu
 

200 g marcepanu

powidła śliwkowe

 

Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 1 – 1,5 cm. Pieczemy na blaszce, w temperaturze 170 stopni, do chwili gdy brzegi zaczną ciemnieć. Ciasto ma być z wierzchu matowe i powinno lekko wyrosnąć. Nie pieczcie ciasta zbyt długo, bo będzie suche, a ma być miękkie i wilgotne.

Marcepan wałkujemy na prostokąt wielkości ciasta.

Ciasto kroimy na dwie części (tak jak tort).

Spodnią warstwę ciasta smarujemy powidłami, na powidła wykładamy marcepan i przykrywamy drugą warstwą ciasta posmarowaną powidłami. Warstwy powinny być ułożone w takiej kolejności: ciasto, powidła, marcepan, powidła, ciasto.

Krajankę wkładamy do szczelnej puszki lub owijamy szczelnie folią spożywczą żeby aromaty i smak wszystkich warstw wymieszały się ze sobą.

Krajankę możecie polać polewą czekoladową lub lukrem, możecie też zostawić ją taką jaka jest, bo jest pyszna sama w sobie!

 

Wydrukuj przepis

krajanka piernikowa z marcepanem_nm1

10 komentarzy

  1. 1 grudnia 2013 o 07:27

    Mm, ta krajanka rzeczywiście wygląda obłędnie. :) Tylko się w takiej rozsmakować i delektować.. :))

  2. 1 grudnia 2013 o 11:10

    Też mam plan żeby taką zrobić niedługo :)
    Pyszności :)

  3. 1 grudnia 2013 o 11:38

    tez robię krajankę na dojrzewającym cieście w mojej wersji
    Twoja Aniu wygląda po prostu pysznie

  4. 1 grudnia 2013 o 13:10

    Super pomysł, uwielbiam święta, więc na pewno będę codziennie okienka u Ciebie otwierać :). A na krajankę już upiekłam ciasto, ale będę przekładać dżemem, więc to musi jeszcze poczekać…

  5. 1 grudnia 2013 o 13:53

    Marcepan z piernikiem to jest to ! Pyszne świąteczne smaki :)

  6. 1 grudnia 2013 o 20:35

    No rewelacyjny pomysł z tym kalendarzem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. 2 grudnia 2013 o 13:52

    To ciasto wygląda idealnie. Nie mogę się doczekać, kiedy się za nie zabiorę w domu :). Piernik i marcepan… moc! :)

  8. 2 grudnia 2013 o 21:06

    pycha, kocham marcepan

  9. 5 grudnia 2013 o 15:02

    Śliczna krajanka! uwielbiam z marcepanem. mniam:)

  10. 20 listopada 2014 o 21:33

    Ale superowy pomysł, o przepisie nie wspomnę! Mniam :-)

Leave reply

*

Back to Top