Jak tam przygotowania do świąt? Bo u mnie już się zaczęły :) . W tym roku znacznie wcześniej ponieważ rozpoczęłam przygotowania do świątecznego kiermaszu. Na kiermaszu poza kartkami świątecznymi, biżuterią i stroikami – wszystko to oczywiście ręcznie wykonane – znajdą się również różne pierniczki. Między innymi właśnie takie pierniczkowe domino bo kto powiedział, że z piernikami nie można zaszaleć :).
800 g mąki pszennej
300 g cukru pudru
100 g mielonych orzechów
10 g sody oczyszczonej
200 g masła roślinnego lub margaryny
4 jajka
1/3 szklanki miodu
2 łyżki przyprawy korzennej
3 łyżki kakao
Margarynę , cukier puder i miód ucieramy na gładką masę. Gdy masa jest jednolita dodajemy jajka. W osobnej misce mieszamy mąkę, mielone orzechy, sodę, przyprawę korzenną i kakao. Sypkie produkty stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Wymieszane ciasto jest luźne. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. W lodówce ciasto bardzo zgęstnieje i będzie je można wałkować. Przy wałkowaniu podsypujemy mąką, ciasto jest elastyczne i daje się bardzo cienko wałkować .
Rozwałkowane ciasto kroimy na prostokąty wielkości kostek domina lub wycinamy dowolne kształty. Pierniczki można piec na drugi dzień – ciasto nie wymaga leżakowania. Pierniczki pieczemy 6 – 8 minut w temperaturze około 200 stopni.
Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem z białek i cukru pudru.
cudne jest!! swietny pomysl :) :)
Pozdrawiam :)
hihih, też robiłam kiedys ciasteczkowe domino, w efekcie zostało szybko zjedzone i nie miało szans się wykazać :P
Takie piernikowe domino wyglada niezwykle uroczo :) Az szkoda jesc :))
Pozdrawiam cieplo.
Jakie sliczne! Świetny pomysł :))
Od razu skojarzyło mi się z Domino Day, które to święto oglądałam w piątek :)
A wiesz,u mnie przygotowania do Świąt jakoś jeszcze daleeeko w polu ;)
Pozdrawiam:)
No właśnie mnie tez Domino Day natchnęło :)
A ponieważ przygotowanie nie jest skomplikowane i jeszcze nadarzyła się okazja do wypróbowania nowego piernikowego ciasta (polecam, pierniczki są bardzo kruche)to od razu przystąpiłam do realizacji pomysłu.
Aniu, piernikowe domino wprost urocze! U mnie w domu ostatnio tez jakoś tak pierniczkowo się zrobiło, chociaż do świąt jeszcze daleko… :)
Swietny pomysł! super :)
ależ ty masz pomysły :D
one są cudne, wiesz?
zapisałam sobie przepis i piernikowe domina z pewnością zagoszczą u mnie na święta!:-)
ale piękne to domino!:) jak prawdziwe!:)
Cieszę się, że Wam się podoba :) Można upiec cały komplet i będzie fajnym prezentem pod choinkę :)
super pomysł :)
Edible game!
Lomatko, locorko !!!
znowu jestem powalona precyzja wykonania ale masz reke kobieto :)
sa sliczne te pierniczki :)
Genialne!
Hej!
Przepiękne pierniczki :) Mam pytanie co do lukru jak go robisz i czym dekorujesz, że wychodzą takie bajeczne, pozdrawiam
Lukier robię z białka i przesianego cukru pudru i nakładam na pierniczki z pomocą rożka zwiniętego z pergaminu.
Bardzo smaczne, czekoladowe. :D
Mam pytanie czy jak jutro zrobię te cudne pierniczki to zmiękną do świąt?Naprawdę są piękne i oryginalne. Pozdrawiam
Jak będziesz trzymała je w zamkniętej puszce to zmiękną, jednak jakby były bardzo „oporne” to wsadź do puszki razem z piernikami kawałek skórki z jabłka.
Serdecznie dziękuje za podpowiedź i na pewno tak zrobię.
Ech, pachnie mi teraz piernikowo,
upiekłam wczoraj z części porcji, reszta czeka w lodówce
nie chłodziło się całą noc w lodówce, tylko 4 godziny w zamrażalniku i pyszne wyszły
tak właśnie pachną święta :-D
Proste i genialne! Ola Bobe Majse
A moge prosic o przepis na lukier? jakos mi nie wychodzi taki zwarty tylko sie 'rozlewa’ czym najlepiej nanosic taki lukier? Sa gotowe w tubkach ale to beznadzieja:)
Witam, piękne te pierniczki :) ale ja mam pytanie: czy to ciasto będzie się nadawać na choinkę z piernika? Mam na myśli coś takiego http://www.aledobre.pl/6160,ZESTAW_FOREMEK_CHOINKA_Z_CIASTECZEK_2104_1555_Wilton.html
Właśnie kupiłam sobie takie foremki i zastanawiam się czy to ciasto się nada?
Nada się :)
wyszło jak zwykle smakowicie… :) tylko mam jedno pytanie ile mniej więcej takich pierniczków wychodzi?(tak gdzieś 1blaszka,pół blaszki,2 blaszki itp.)
piękne wszystkie Twoje wszystkie wypieki!!! a jak zrobić ten lukier? pozdrawiam
kapitalny pomysł z dominem, dzieciakom od razu lepiej by smakowały :D i przy przygotowywaniu kropki dzielnie by stawiały :D
Czym można zastąpić orzechy? niestety nie każdy u mnie w rodzince może je jeść:(
Orzechy można zastąpić migdałami.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki