Choinki z lukru

Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczne dekoracje to dzisiejsza propozycja może Wam się spodobać. Choinki z lukru. Łatwe do wykonania, efektowne, będą wspaniałą ozdobą świątecznego stołu.

choinka z lukru_nm2

Do wykonania choinek będziecie potrzebować:

– wafelki do lodów w kształcie rożków

– lukier

– tylkę do lukrowania z końcówką w kształcie gwiazdki

– barwniki spożywcze

– posypki cukrowe, cukrowe perełki

Przepis na lukier znajdziecie w TYM WPISIE.

Ponieważ lukier do przygotowania choinek musi być naprawdę bardzo gęsty, to ilość cukru potrzebnego do przygotowania lukru trzeba znacznie zwiększyć. Przygotujcie lukier według podstawowego przepisu i stopniowo dodawajcie kolejne porcje cukru. Lukier powinien mieć konsystencję pasty. Tylko taki lukier utrzyma się na waflowym rożku i ładnie zachowa kształt.

Lukier możecie przygotować w dowolnym kolorze lub zostawić biały.

Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i zaczynając od podstawy wyciskamy lukier zapełniając wafelek miejsce po miejscu.

Jeżeli chcecie udekorować choinkę cukrową posypką trzeba to zrobić zanim lukier zastygnie.

choinka z lukru_nm1

7 komentarzy

  1. 5 grudnia 2014 o 07:34

    Bardzo pomysłowe i piękna zieleń ;)

  2. Agata Sochacka via Facebook
    5 grudnia 2014 o 08:32

    Piękne :)

  3. 5 grudnia 2014 o 11:13

    Po prostu perfekcyjne :)

  4. 5 grudnia 2014 o 11:37

    Boskie :)

  5. 5 grudnia 2014 o 13:23

    cudo!!

  6. 5 grudnia 2014 o 20:56

    Piękne choineczki:)

  7. 9 grudnia 2014 o 08:30

    Oj, to trzeba mieć talent do takich choineczek.
    Rewelacja!

Leave reply

*

Back to Top