Crumble śliwkowe

Dla przełamania świąteczno – piernikowych smaków proponuję Wam coś pachnącego jesienią. A ponieważ zimy jak na lekarstwo, ani mrozu, ani śniegu więc przepis na śliwkowe crumble będzie w sam raz.

crumble śliwkowe_nm1 

Crumble śliwkowe czyli śliwki pod kruszonką

 

na jedno naczynie do zapiekania o pojemności ok. 300 -350 ml potrzeba:

5-6 średnich śliwek

1 łyżka brązowego cukru

1/2 łyżeczki skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej)

Kruszonka:

1 łyżka masła

2 łyżki cukru

3 łyżki mąki

 

Śliwki drylujemy, kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w brązowym cukrze i skrobi – dodatek skrobi sprawi, że śliwki nie zamienią się w wodnistą papkę, ale zachowają kształt, a sok zamieni się w gęściejszy sos.

Śliwki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania. Naczynie wypełniamy do samej góry bo śliwki zmniejszą objętość podczas pieczenia. Masło rozcieramy z cukrem, dodajemy mąkę i rozcieramy widelcem aż powstaną z ciasta okruszki. Kruszonkę wysypujemy na śliwki, lekko dociskamy.
Crumble pieczemy w temperaturze 190 – 200 stopni do momentu aż kruszonka zacznie nabierać złocistego koloru.

 

Wydrukuj przepis

crumble śliwkowe_nm2

Leave reply

*

Back to Top