Sernik na zimno z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni więc nie pozostaje nic innego jak udać się na targ, zakupić piękne truskawki i przygotować pyszny sernik z galaretką
sernik na zimno_nm 1 

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

 

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa:
serek homogenizowany, waniliowy 450g
3 galaretki truskawkowe
1 kg truskawek

 

Jajka ubijamy (w całości) z cukrem na jasną i puszystą masę. Masa jajeczna powinna dwukrotnie zwiększyć objętość. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy zagarniając masę od spodu.
Dno małej tortownicy (samo kółko – bez boków) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę biszkoptową.
Pieczemy ok. 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Z zimnego biszkoptu zdejmujemy pergaminowy spód.Brzeg tortownicy, w której piekł się biszkopt owijamy folią spożywczą. Jeżeli macie, to możecie użyć specjalnej obręczy do ciast. Biszkopt ponownie umieszczamy w tortownicy (folia na brzegach tortownicy pozwoli na łatwe wyjęcie ciasta).

 

Dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody. Dobrze mieszamy aby wszystkie grudki żelatyny się rozpuściły. Odstawiamy do ostygnięcia.
Połowę truskawek kroimy na małe cząstki. Do schłodzonej galaretki dodajemy serki i pokrojone truskawki. Całość odstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopt. Odstawiamy do stężenia.

 

Trzecią galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Na stężonej masie serowej układamy truskawki. Truskawek ma być dość gruba warstwa. Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki.

 

Wydrukuj przepis

sernik na zimno_nm 2

sernik na zimno_nm 3

Leave reply

*

Back to Top