Krem czekoladowo – orzechowy – nutella (2)

Trochę bardziej słodka wersja kremu czekoladowo – orzechowego od prezentowanego w tym przepisie. Także zdecydowanie bardziej kremowa, bo przetarta przez gęste, nylonowe sitko.

 
nutella domowa_nm2 

Krem czekoladowo – orzechowy  (nutella 2)

 

100 g orzechów laskowych

80 g płatków migdałowych

3 łyżki oleju roślinnego

100 g mlecznej czekolady

50 g gorzkiej czekolady

40 g granulowanego mleka w proszku

3 łyżki miodu, szczypta soli

 

Orzechy prażymy na patelni. Gorące orzechy wysypujemy na płócienną ściereczkę, zawijamy dokładnie i pocieramy orzechy usuwając skórki. Orzechy przekładamy do malaksera, dodajemy płatki migdałowe i mielimy dodając olej.  Z orzechów, migdałów i oleju powinna powstać pasta, ale drobiny orzechowe będą wyczuwalne. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko w proszku zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody. Powinna powstać gęsta mleczna papka. Do pasty orzechowej dodajemy czekoladę, miód, sól, mleko w proszku i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.

Gdyby masa był zbyt sucha można dodać do masy 2-3 łyżki gorącej wody.

Krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce. Gdy chcecie uzyskać idealnie gładki krem (bez wyczuwalnych drobinek orzechów) trzeba go, gdy jest jeszcze ciepły, przetrzeć przez sitko.

 

Wydrukuj przepis

nutella domowa_nm3

nutella domowa_nm1

Leave reply

*

Back to Top