Pierniczki nadziewane

Pierniczki z tego przepisu są naprawdę pyszne. Piekę je od dawna. Trzeba je pilnować podczas pieczenia, bo dość szybko się brązowi spód pierniczków. Ja od jakiegoś czasu piekę je na opłatkach i to jest super rozwiązanie – pierniczki nie rumienią się od spodu.

pierniczki nadziewane1_nm1 

Pierniczki nadziewane

 

6 – 6,5 szklanek mąki

1/4 szklanki kakao

1/2 łyżeczki soli

1 1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

350 g miodu

250 g masła

200 ml śmietany 18% (gęstej i kwaśnej, w temperaturze pokojowej)

7 żółtek

3 białka

2,5 łyżeczki sody

3 łyżki przyprawy do piernika

powidła lub dżem

opłatki do pieczenia

 

Miód przekładamy do rondelka, dodajemy przyprawę do piernika i ogrzewamy na małym ogniu. Kawę rozpuszczamy w łyżce wody. Dodajemy do miodu z przyprawami. Gdy miód się zagotuje od razu zestawiamy rondelek z ognia i dodajemy masło pokrojone na małe kawałki. W gorącym miodzie masło się roztopi, wszystko dobrze mieszamy aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mąkę przesiewamy z kakao i solą, przekładamy do misy miksera.

W dużym pojemniku mieszamy śmietanę z sodą. Nie róbcie tego w kubeczku ze śmietaną bo soda sprawi, że śmietana mocno się spieni i wypłynie z kubka.

Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku.

Ubitą masę jajeczną dodajemy do mąki, mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodajemy miód i na końcu śmietanę z sodą. Wyrabiamy aż składniki się połączą. Nie przejmujcie się konsystencją ciasta, bo początkowo jest bardzo rzadkie. Ciasto odstawiamy do lodówki na całą dobę.

Po tym czasie ciasto bardzo zgęstnieje, ale jest dość lepiące. Nie dodawajcie więcej mąki tylko mocno podsypujcie ciasto przy wałkowaniu. Z ciasta wycinamy kółka, sklejamy po dwa wypełniając je powidłami lub marmoladą. Pierniczki układamy na blaszce zostawiając dość duże odstępy – pierniczki sporo rosną w czasie pieczenia.

Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 9-10 minut.

Ja piekę te pierniczki na opłatkach. Spód się mniej rumieni i pozostaje miękki.

Pierniczki oblewamy czekoladą lub lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.

 

Wydrukuj przepis

pierniczki nadziewane2_nm2

 

Leave reply

*

Back to Top